16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn nou scandal la Camera de Comerţ

Un nou scandal la Camera de Comerţ

Şedinţa extraordinară de ieri a Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj a fost suspendată din cauză că în sală erau reprezentanţii mass-media. La propunerea preşedintelui Ioan Vigaru, o parte a membrilor Colegiului de Conducere au votat ca presa să iasă din sală, în timp ce adepţii lui Constantin Răducănoiu au insistat că nu au nimic de ascuns.

Ieri ar fi trebuit să aibă loc şedinţa extraordinară a Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj. Şedinţa s-a transformat rapid în circ şi, în cele din urmă, a fost suspendată de către preşedintele CCI, Ioan Vigaru, pentru că în sală erau prezenţi reprezentanţii mass-media, pe care nu el i-a invitat la eveniment. Vigaru le-a propus membrilor Colegiului de Conducere să voteze dacă doresc să iasă din sală reprezentanţii mass-media şi hotărârea a fost luată cu opt voturi din 13. Cum presa nu a părăsit sala, Vigaru a decis să suspende şedinţa şi a ieşit din încăpere. Membrii Colegiului rămaşi la dezbateri, majoritatea fiind susţinători ai fostului preşedinte al Camerei, Constantin Răducănoiu, au protestat vehement în frunte cu acesta faţă de decizia preşedintelui de a suspenda şedinţa, motivând că nu au nimic de ascuns în faţa opiniei publice.

Ce era pe ordinea de zi

Scandalul a pornit încă de zilele trecute, când actualul preşedinte, Ioan Vigaru, le propunea firmelor membre ale Camerei să ia cu detaşare angajaţi ai Camerei cărora să le plătească salariul pe două-trei luni. În replică, fostul preşedinte, Constantin Răducănoiu, actual membru în Colegiul de Conducere al Camerei, le-a propus celor de la CCI să-l angajeze pe Vigaru la Parc Turism, cu salariul minim pe economie. Ieri, în şedinţa extraordinară ar fi trebuit să se discute tocmai situaţia economico-financiară a instituţiei şi să se adopte măsurile necesare pentru ca situaţia angajaţilor CCI Dolj să se clarifice. Pe ordinea de zi se mai afla şi un punct privind aprobarea propunerilor de modificare a prevederilor bugetului de venituri şi cheltuieli avizat în luna martie a acestui an.

Acuze peste acuze

După plecarea lui Vigaru din sala de şedinţă, adepţii lui Răducănoiu au început cu acuzele. Octavian Vulpescu – deşi cunoscut ca apropiat al lui Vigaru, acum pare să fi sărit în barca lui Răducănoiu – a arătat că sunt probleme financiare în CCI, din cauză că pentru Centrul Expoziţional proaspăt construit în incinta fostei baze RAT se plătesc sume uriaşe către bănci.
„Tot proiectul în sine a creat probleme financiare“, a spus Vulpescu. În plus, acesta acuză că la Cameră ar fi prea mulţi şefi, la prea puţini oameni: „Nu se poate să fie şase directori la 20 de oameni. Unii au salarii de 40-50 de milioane (de lei vechi – n.r.). Păi de unde atâţia bani când veniturile Camerei sunt doar de la membri şi din târguri şi expoziţii, care nu mai sunt ce au fost?“. Conform datelor de la CCI, instituţia are 32 de angajaţi şi patru directori. Răducănoiu spune că fostul director general Ioan Petre Surdu a câştigat în instanţă dreptul de a fi repus în funcţie după ce fusese dat jos la venirea lui Vigaru în fruntea Camerei. Numai că, odată cu reîncadrarea pe funcţie, Camera trebuie să-i plătească lui Surdu şi salariile, totalizând aproximativ 75.000 de lei cu tot cu contribuţii pe zece luni (58.000 de lei net), ceea ce înseamnă că directorul primeşte 5.800 de lei net pe lună. Surdu a confirmat pentru GdS că a fost deja repus în funcţie în urma unei decizii a Curţii de Apel Craiova, dar el susţine că nu ar fi cerut plata daunelor. Vigaru confirmă că instanţa a decis să-i fie plătite lui Surdu salarii de aproximativ 75.000 de lei.

Un centru expoziţional prea costisitor

Situaţia Camerei nu este tocmai bună din punct de vedere financiar. Cel mai greu în balanţă atârnă creditul contractat de CCI pentru construirea Centrului Expoziţional, unde nici măcar nu se organizează expoziţii. Iniţial, CCI a luat un împrumut bancar de 700.000 de euro, la care s-au mai adăugat alte credite la aceeaşi bancă şi, în total, instituţia are de rambursat împrumuturi de 1,15 milioane de euro, pentru care s-a ipotecat şi sediul CCI Dolj. Mai există credite de 264.000 de lei la altă bancă. Vigaru explică de ce nu se organizează expoziţii la Centrul Expoziţional: „Mediul de afaceri este în colaps. Firmele nu mai au de unde să plătească pentru expoziţii. În aceste condiţii, ratele noastre totale către bănci sunt de 18.334 de euro numai pe luna iunie, din care nu putem să plătim nimic. Vom achita abia în iulie. Am discutat deja cu banca“. Preşedintele CCI a declarat, pentru GdS, că ar fi avut două propuneri de modificare a organigramei, dar că „nu vreau să scap de un director anume, ci vreau să funcţioneze Camera“.

Vigaru şi-a cerut scuze

Ieri după-amiază, Vigaru a transmis un comunicat de presă prin intermediul Biroului de presă al CCI, prin care îşi cerea scuze către mass-media. „(…) Ne exprimăm regretul pentru faptul că reprezentanţi ai instituţiilor de presă au fost invitaţi la şedinţă de persoane care nu aveau legitimitatea necesară, creându-se în acest sens o situaţie confuză. În urma unor consultări ale preşedintelui Camerei cu membrii Colegiului de Conducere s-a convenit să ne cerem scuze reprezentanţilor mass-media pentru incident, urmând ca după încheierea lucrărilor sesiunii extraordinare a forului de conducere mai sus menţionat să se redacteze un comunicat de presă cu privire la hotărârile adoptate“, se arată în comunicatul de presă al CCI a judeţului Dolj.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII