19 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate2,5 milioane de lei pentru şase cabinete medicale

2,5 milioane de lei pentru şase cabinete medicale

Numai şase cabinete sunt funcţionale în prezent în policlinica de Stomatologie de pe bulevardul Calea Bucureşti din Craiova, deşi clădirea a fost inaugurată în luna ianuarie şi a costat peste 2,5 milioane de lei.

Reabilitarea celor două policlinici de stomatologie din Craiova, cea din zona Rotonda şi cea din cartierul Brazda lui Novac, nu pare să fie cea mai fericită investiţie făcută de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. Proiectul iniţial a pornit de la ideea reamenajării a 30-35 de cabinete medicale în incinta fostelor policlinici şi a le oferi medicilor chirii mai mici astfel încât aceştia să ofere servicii la preţuri convenabile pentru craioveni. La vremea demarării proiectului, reprezentanţii CJ Dolj au explicat că doresc să păstreze destinaţia celor două foste policlinici de stomatologie şi că, prin condiţiile din caietul de sarcini al licitaţiei pentru închiriere, vor impune ca stomatologii să asigure şi un serviciu de urgenţă prin rotaţie şi pe timpul nopţii. Administraţia judeţului a scos din buzunar o sumă frumoasă pentru reabilitatea celor două clădiri. Policlinica de la Rotonda, spre exemplu, a costat peste 2,5 milioane de lei, bani publici provenind din bugetul CJ Dolj. Pentru cei obişnuiţi mai mult cu lei vechi, asta înseamnă peste 25 de miliarde. Clădirile reabilitate au fost inaugurate în ianuarie. Acum, însă, după o jumătate de an, la Rotonda funcţionează doar şase cabinete medicale, în Brazdă încă există cabinete care nu s-au ocupat şi pentru care, implicit, nu se încasează nici o chirie, iar serviciul „de permanenţă“ nu există.

Medicii nu s-au înghesuit să închirieze cabinete

Încetineala cu care ajunge cetăţeanul să beneficieze de un serviciu făcut posibil prin bani publici, până la urmă, nu pare îngrijorătoare. După prima licitaţie organizată pentru închiriere s-au ocupat doar jumătate dintre cabinete. Ca să remedieze problema ocupării acestora, plenul CJ Dolj a intervenit şi a modificat proiectul de hotărâre privind închirierea. S-a păstrat denumirea simplă de „cabinete“ în locul celei de „cabinete stomatologice“, ceea ce a permis astfel accesul la licitaţie şi a medicilor cu alte specializări. Nici după a doua licitaţie nu s-au ocupat toate cabinetele. Potrivit vicepreşedintelui economic al CJ Dolj, în policlinica din cartierul Brazda lui Novac există în continuare spaţii pentru care va fi nevoie de altă licitaţie. A treia.
„Ultima licitaţie a avut loc în urmă cu o lună – o lună şi jumătate. Unele cabinete s-au ocupat mai devreme, altele mai târziu, unele au început să funcţioneze deja, altele sunt probabil în curs de amenajare. Chiar dacă desfăşoară sau nu activitate, noi încasăm chiria de la semnarea contractului. În plus, dacă cineva nu demarează activitatea într-o perioadă de şase luni, pierde spaţiul respectiv şi acesta este scos la licitaţie pentru închiriere“, a declarat vicepreşedintele CJ, Dan Mogoş. Întrebat de ce serviciul de urgenţă nu este asigurat, aşa cum a fost promisiunea instituţiei din conducerea căreia face parte, acesta a motivat că nu poate cere acest lucru în condiţiile în care nu există un serviciu de pază nonstop.
„Serviciul de asigurare a pazei este în procedură de contractare. După aceea se va institui şi serviciul de urgenţă, este una din condiţiile pe care le-am avut în vedere la acest proiect“, a declarat Mogoş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU