20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Adio pensii speciale!

Premierul Emil Boc a anunţat vineri că Legea privind recalcularea pensiilor speciale, pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea, este considerată ca fiind adoptată de parlament, deoarece nu a fost depusă o moţiune de cenzură pentru acest act normativ. „Prin faptul că, în termen de trei zile de la angajarea răspunderii, nu s-a depus o moţiune de cenzură, acest proiect de lege este considerat adoptat de parlament şi mai are de parcurs două etape: eventuala sesizare la Curtea Constituţională şi promulgarea de preşedintele României, după care se publică în Monitorul Oficial şi intră în vigoare“, a declarat Boc.
Premierul a afirmat că Legea aprobată de parlament elimină „pensiile de lux“ şi „restabileşte dreptatea în sistemul de pensii“. El a adăugat că, în prezent, raportul dintre cea mai mică şi cea mai mare pensie din România este de 1:100, pensia minimă fiind 350 de lei, iar cea maximă – de 37.000 de lei. Actul normativ prevede recalcularea pensiilor speciale (de care beneficiază categorii precum magistraţii, cadrele militare, angajaţii Ministerului Internelor şi parlamentarii), dar şi reevaluarea celor de invaliditate, în termen de un an.
Premierul Emil Boc consideră că, prin atacarea la CCR a Legii privind recalcularea pensiilor speciale, liderul PSD Victor Ponta vrea să blocheze aplicarea actului normativ şi să menţină, în acest fel, pensiile „de lux“, inclusiv pe cele ale parlamentarilor. „Constat că Victor Ponta îşi reconfirmă statutul de «baron al pensiilor de lux» prin intenţia PSD de a contesta la Curtea Constituţională legea care prevede eliminarea pensiilor de lux şi recalcularea pensiilor speciale, asupra căreia guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa parlamentului“, se arată într-un comunicat remis vineri de guvern. Premierul consideră că, prin atacarea legii la Curtea Constituţională (CCR), Ponta doreşte să blocheze intrarea actului normativ în vigoare şi, prin urmare, să fie menţinute pensiile de lux, inclusiv cele ale parlamentarilor.
Boc a mai spus că acţiunea PSD demonstrează „populismul şi duplicitatea lui Victor Ponta“ care, acuză premierul, în faţa camerelor de luat vederi deplânge soarta pensionarilor obişnuiţi, dar „ţine sub aripa ocrotitoare pensiile de lux“, prin amânarea publicării şi intrării în vigoare a legii care vizează recalcularea pensiilor speciale. „În desele emisiuni televizate, care l-au transformat, după cum însuşi spune, «într-un sclav al apariţiilor media», Victor Ponta atinge apogeul retoricii populiste, incriminând reducerea pensiilor oamenilor obişnuiţi, în timp ce nu suflă o vorbă despre faptul că pledează cauza pensiilor de lux. Aventurile «Baronului pensiilor de lux» la Curtea Constituţională nu vor face decât să amâne aplicarea unei legi drepte“, a acuzat Emil Boc.
Şeful executivului îi reaminteşte lui Ponta prin acelaşi comunicat că din recalcularea a numai 8.236 de „pensii de lux“ se pot plăti, într-o lună, 60.000 de pensii medii în România şi face apel la responsabilitatea liderului social-democrat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII