8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHoţii armelor de la Ciorogârla, trimişi în judecată

Hoţii armelor de la Ciorogârla, trimişi în judecată

Procurorii DIICOT au dispus ieri trimiterea în judecată a 17 membri ai clanului Preda, pentru furtul celor 62 de arme de la Ciorogârla, dar şi pentru traficarea a 124 kg de heroină. Membrii clanului Preda marcau pachetele de heroină pe care le aduceau din Turcia cu simbolul reţelei lor, reprezentat de un vultur cu o stea în gheare, procedând precum marile organizaţii criminale.
În urma cercetărilor s-a stabilit că Eugen Preda, Marius Costea, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriţă şi Nicolae Alexandru Iordan sunt autorii furtului celor 62 de arme de foc (o mitralieră de companie, pistoale mitralieră, pistoale model TT, pistoale model Cugir, pistoale model Carpaţi) şi ale materialelor militare de la Unitatea Militară din Ciorogârla, sustrase în luna ianuarie 2009.
De asemenea, s-a reţinut că membrii acestui grup au fost implicaţi în cursul anului 2009 în traficarea a circa 124 kg heroină, valoarea drogurilor fiind de aproximativ 2.500.000 de euro.
DIICOT a dispus trimiterea în judecată a fraţilor Eugen şi Adrian Preda, a lui Laurenţiu George Dinu, Marius Costea, Marian Mincu, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, George Sandu Chiriţă, a fraţilor Nicolae Alexandru şi Liviu Iordan, a lui Gigel Gheorghe, Alin Viorel Cîcă, Mihai Ştefan Zugravu, Adrian Ioan Marius Mustăţea, Dan Vasile Sandu, Daniel Stinghe şi Ioan Vrânceanu, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, trafic ilicit internaţional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, precum şi pentru alte fapte. 16 dintre cei 17 trimişi în judecată sunt în stare de arest preventiv. Cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Simbolul reţelei: un vultur cu o stea în gheare

Procurorii au refăcut filmul furtului de arme din unitatea militară de la Ciorogârla, dar şi modalitatea prin care membrii clanului Preda i-au făcut pe militarii de la unitate să le dezvăluie unde sunt ţinute armele. DIICOT are ca probe interceptări telefonice, dar şi declaraţii ale unor martori intraţi în programul de protecţie, plus o expertiză criminalistică, bazată pe probe ADN. Anchetatorii au folosit în premieră o tehnică de obţinere a probei ADN, şi anume le-au dat celor cercetaţi pixuri şi hârtie specială pentru a da declaraţii, astfel încât să lase urme de epidermă, care să fie examinate criminalistic.
Mai mult, zeci de expertize au fost făcute în acest dosar, pentru a demonstra că membrii clanului Preda au fost prezenţi în unitatea militară de la Ciorogârla în noaptea în care s-au furat armele, dar şi pentru a evidenţia că armele descoperite la aceştia fac parte din cele furate. Un singur acuzat a fost de acord cu testul poligraf, care a demonstrat că minte.
Totodată, în anchetă procurorii au folosit investigatori sub acoperire, care au cumpărat droguri şi arme de la clanul Preda. Unul dintre investigatori a susţinut că face parte dintr-o grupare teroristă din Spania, însă vânzătorul de arme nu a avut nici o problemă în a-i vinde armament, deşi ştia pentru ce va fi folosit.
Procurorii au ca probe şi zeci de ore de înregistrări telefonice, dar şi de înregistrări ambientale, care demonstrează cum funcţiona reţeaua de trafic de droguri condusă de Eugen Preda. Reţeaua vindea droguri angro în România, heroina şi cocaina fiind aduse din Turcia.Anchetatorii au descoperit astfel că pachetele de heroină aveau pe partea exterioară un ambalaj de culoare neagră, peste care erau lipite benzi transparente şi bucăţi de hârtie albă pe ambele părţi mari, peste care erau aplicate imagini cu vulturi şi stele. De altfel, între probele trimise de autorităţile turce, care au colaborat cu procurorii români, se regăseşte şi fotografia emblemei respective. Procurorii precizează că un asemenea mod de marcare a pachetelor cu heroină, prin aplicarea unor embleme ale grupării, este foarte rar întâlnit, fiind specific doar marilor organizaţii criminale.
În urma cercetărilor efectuate, s-a mai stabilit că persoanele racolate în cadrul reţelei pentru a transporta drogurile din Turcia în România primeau la fiecare transport de heroină sume cuprinse între 30.000 şi 50.000 de euro.
Totodată, din probele administrate a reieşit că Eugen Preda şi alţi membri ai reţelei „se foloseau în sprijinul activităţilor infracţionale de arme de foc letale“. Aceştia şi-au procurat şi au folosit un mare număr de arme, constând în principal în pistoale cu glonţ şi pistoale mitralieră tip Kalaşnikov. Unele arme erau furate de la unitatea militară din Ciorogârla.
 De altfel, Eugen Preda a pătruns împreună cu oamenii săi de încredere, respectiv Marius Costea şi Marian Scarlat, în incinta depozitului de armament al Unităţii Militare 01916 Ciorogârla, de unde au furat 62 de arme, constând în pistoale mitralieră cu pat rabatabil, calibrul 7,62 mm, model 1963, pistoale calibrul 7,62 mm TT, model 1933, pistoale calibrul 7,65 mm „Carpaţi“, model 1975, un pistol de semnalizare, precum şi alte materiale militare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII