10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoctoriţa Goga a trecut de la şpagă la pensie

Doctoriţa Goga a trecut de la şpagă la pensie

Acuzată că a primit şpagă pentru a pensiona o persoană pe caz de boală, doctoriţa Valentina Goga şi-a găsit scăparea tot în pensie. Aceasta s-a pensionat pe caz de boală începând cu 1 mai, după ce o comisie de la Bucureşti a constatat că o doare spatele şi că are probleme cu glandele.  

Arestată pentru că a primit şpagă, dar judecată apoi în stare de libertate pentru că a luat mită 500 de lei pentru a aproba un dosar de pensionare pe caz de boală, doctoriţa Goga şi-a dat seama că este bolnavă şi că nu mai poate face faţă postului. Aşa că în luna martie şi-a depus cererea de pensionare însoţită de tot soiul de analize din care reieşea că are afecţiuni locomotorii, cardiovasculare şi endocrinologice. Casa Judeţeană de Pensii a decis însă să le trimită dosarul medicilor de la Institutul Naţional Medical de Recuperare a Capacităţii de Muncă din Bucureşti pentru a controla cât de reale sunt bolile de care suferă Goga. „Din luna februarie, am decis ca toate cererile de pensionare pe caz de boală să fie analizate de acest institut pentru a elimina orice suspiciune“, a spus Daniel Baciu, directorul Casei Judeţene de Pensii Dolj. Dosarul doctoriţei a plecat la Bucureşti, iar doctorii de acolo au chemat-o pe Goga în persoană pentru a verifica dacă într-adevăr suferă de bolile pe care le invoca. Au internat-o două săptămâni, i-au făcut analizele, iar la final au dat verdictul: Valentina Goga suferă de cifoscolioză dorso-lombară, are disfuncţie respiratorie şi probleme cu varicele operate şi este hipertensivă, adică pensionară de caz de boală cu grad de invaliditate trei, ceea ce înseamnă că nu este în stare gravă. Din patru grade de invaliditate, gradul unu este cel mai grav, iar patru cel mai uşor. „Când Institutul are suspiciuni, cheamă persoana, o internează şi îi face analize“, a precizat Daniel Baciu. Chiar dacă CJP Dolj i-a aprobat cererea de pensionare, dat fiind gradul uşor de invaliditate, doctoriţa Goga poate munci jumătate de normă, adică patru ore pe zi. Directorul CJP Dolj exclude o posibilă întoarcere a doctoriţei pe postul pe care l-a ocupat. „Parchetul mi-a cerut să o suspendăm din funcţia pe care o deţinea la compartimentul de expertiză medicală, cel care aproba pensionările pe caz de boală, iar în prezent postul este vacant. Chiar dacă va fi declarată nevinovată, nu o voi angaja pentru patru ore pe zi“, a declarat Baciu.

De ce suferă doctoriţa Goga

Potrivit site-urilor de specialitate, cifoscolioza este o modificare patologică de ax a coloanei vertebrale.
Cifozele sunt deviaţii ale coloanei vertebrale în plan sagital (în planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Cifoza se manifestă prin curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică, în faţă, provocând cocoaşa, compensată fiind printr-o hiperlordoză cervicală şi lombară pentru echilibrarea coloanei. Cifoscolioza este o deviaţie dublă a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioară şi curbură laterală. Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales în regiunea lombară, în plan frontal, mai mult de 100, luând forma literei „C“, urmată uneori de o modificare compensatorie apărută în zona următoare, realizând litera „S“. Această deformare, observată mai bine din spatele persoanei sau din faţă, se poate realiza spre dreapta sau spre stânga, în funcţie de greşelile de poziţie ale coloanei. Din cele de mai sus rezultă că doctoriţa Goga merge cocoşat şi că o doare rău spatele. Întrebarea la care nimeni nu poate răspunde este cum a putut munci cu normă întreagă ani buni cu aceste dureri şi, dacă aşa au stat lucrurile, de ce nu s-a pensionat mai devreme. La cei 57 de ani, Goga ar fi ieşit la pensie cu normă întreagă dacă ar fi aşteptat încă doi ani. Un posibil răspuns stă în pensia de doar 1.170 de lei pe care o va încasa lunar proaspăta pensionară Valentina Goga.

Pensionări pe bune

Directorul CJP Dolj, Daniel Baciu, a declarat că actualul sistem de pensionare pe caz de boală va fi schimbat la nivel naţional dacă pachetul de măsuri asumat de guvern va trece. În prezent, persoana care vrea să se pensioneze aduce documente care să-i probeze boala de la orice medic specialist. Nimeni nu poate verifica dacă analizele sunt false sau nereale. În noua variantă de pensionare pe caz de boală, orice document şi analiză pot fi verificate la instituţii medicale sau private agreate de Ministerul Muncii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII