16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCopilul din Slatina, omorât de neglijenţa medicilor

Copilul din Slatina, omorât de neglijenţa medicilor

Copilul care a decedat după ce a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina în urma unei fracturi de antebraţ nu a beneficiat de un consult medical de specialitate la Secţia de ortopedie şi nu a primit tratament adecvat, potrivit raportului realizat de Ministerul Sănătăţii.

Ministrul sănătăţii, Cseke Atiila, a aprobat ieri raportul de control al comisiei care a realizat o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, în cazul băiatului care a decedat în urma unei fracturi de antebraţ. Comisia de control a ministerului a făcut o verificare atât din punct de vedere organizatoric şi administrativ, cât şi din cel al exercitării actului medical.
Concluziile controlului arată că în faza prespitalicească şi la Unitatea de Primiri Urgenţe pacientul a primit îngrijiri corespunzătoare şi nu au existat elemente care să incrimineze în vreun fel personalul ambulanţei sau al UPU.
În schimb, pacientul nu a beneficiat de consult medical de specialitate corect la internarea în Secţia ortopedie şi chirurgie pediatrică şi nici pe perioada spitalizării, între 23 şi 26 mai. Copilul nu a primit tratament adecvat situaţiei patologice în care se afla, nu a fost supravegheat corespunzător pe toată perioada spitalizării şi a fost externat în condiţii improprii, în baza unei interpretări eronate a unei simple radiografii fără a fi şi examinat la externare.
Potrivit raportului, în momentul agravării stării generale, la a doua internare, pacientul a fost operat, dar opţiunea terapeutică chirurgicală (fasciotomie loja anterioară antebraţ) a fost insuficientă pentru evoluţia gravă a pacientului. Protocolul operator descris arată faptul că medicul curant a avut la dispoziţie în acel moment toate datele necesare pentru alegerea altei indicaţii terapeutice (amputaţie). Comisia Ministerului Sănătăţii a mai concluzionat că momentul amputaţiei din 27 mai a fost tardiv ca şi decizia de transfer a pacientului către un spital superior.
În raportul de control se su-bliniază faptul că, în momentul internării, medicul de gardă a ignorat situaţia medicală a pacientului şi nu a respectat deontologia medicală şi fişa postului. Medicul nu a predat cazul gărzii următoare şi nici medicilor secţiei în care a decis efectuarea internării.
Tot în raport se specifică faptul că, la momentul internării copilului, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina deţinea întreaga logistică necesară rezolvării în condiţii de siguranţă a cazului şi că unitatea avea în dotare atât medicaţia, cât şi materialele sanitare necesare.

Medicii nu au respectat fişele posturilor

Comisia de control a MS a stabilit faptul că ambii medici, atât medicul ortoped, care era de gardă, cât şi şeful Secţiei de chirurgie şi ortopedie infantilă au încălcat prevederile din fişele posturilor pe care le deţin în spital.
Medicul ortoped de gardă nu a examinat bolnavul la internare şi nu a completat foaia de observaţie în primele 24 de ore, nu a examinat dimineaţa următoare bolnavul, nu a prezentat medicului-şef situaţia bolnavului, nu a comunicat medicului de gardă din 24 mai prezenţa unui bolnav cu fractură deschisă în cadrul secţiei, nu a supravegheat tratamentul medical executat de cadrul mediu sanitar, nu a consultat bolnavul pe perioada gărzii, nu a consemnat în foaia de observaţie evoluţia bolnavului, nu a administrat medicaţie de urgenţă şi s-a sustras solicitărilor echipei de control de a răspunde în scris întrebărilor acesteia la data efectării controlului.
Medicul şef de secţie nu a examinat bolnavul internat în secţie, nerespectând prevederile codului de deontologie medicală, nu a asigurat stabilirea diagnosticului şi aplicarea corectă a indicaţiilor terapeutice, nu a colaborat cu medicii şefi ai altor secţii şi cu medicul de gardă în vederea stabilirii diagnosticului şi aplicării tratamentului corect, nu a controlat completarea foii de observaţie clinică a bolnavului şi nu a aplicat un tratament corect care să fie menţionat în foaie şi nu a asigurat calitatea actului chirurgical efectuat.
Cseke Attila, ministrul sănătăţii, a aprobat propunerea de sesizare a Comisiei de disciplină din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina cu privire la încălcarea atribuţiilor din fişa postului de către medicul ortoped de gardă şi şeful secţiei de chirurgie şi ortopedie infantilă, cu recomandarea desfacerii contractului de muncă.
Colegiul Medicilor din România a fost sesizat cu privire la posibilele încălcări ale deontologiei profesionale de către cei doi medici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII