10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajatorii nu mai renunţă prea uşor la salariaţi

Angajatorii nu mai renunţă prea uşor la salariaţi

2009 a început prost pentru foarte mulţi doljeni, în luna ianuarie fiind disponibilizate aproximativ 730 de persoane. Partea dificilă este că numărul persoanelor rămase fără un loc de muncă în urma disponibilizărilor a tot crescut în aproape fiecare lună din 2009, societăţile anunţându-şi intenţia de a renunţa la o parte dintre angajaţi.
„În perioada ianuarie-decembrie 2009, angajatorii doljeni au anunţat că intenţionează să disponibilizeze aproximativ 3.300 de persoane“, a declarat Aurora Tiribeja, directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.
Domeniile de activitate atinse de disponibilizări anul trecut a fost dintre cele mai variate: construcţii civile şi industriale, tâmplărie PVC, confecţii încălţăminte şi îmbrăcăminte, comerţ, agricultură, foraj, fabricare maşini şi echipamente electrice etc.

Cu 21% mai puţini disponibilizaţi faţă de anul trecut

Tendinţa angajatorilor de a traversa criza renunţând la o parte din personal se menţine şi anul acesta. Totuşi, această tendinţă este mult diminuată. Dacă în primele cinci luni ale anului trecut numărul angajaţilor la care firmele doljene au anunţat că vor să renunţe s-a ridicat la 1.533, anul acesta sunt cu aproximativ 21% mai puţini. „În perioada ianuarie-martie, angajatorii doljeni au anunţat că intenţionează să disponibilizeze 1.206 persoane, din care 407 în ianuarie, 437 în februarie, 291 în martie, 35 în aprilie şi 36 în mai“, a precizat Aurora Tiribeja. Aceasta a explicat că aceste persoane îşi desfăşoră activitatea în domenii precum construcţii civile şi industriale, construcţii metalice, fabricarea îngrăşămintelor chimice, confecţii încălţăminte, construcţii drumuri şi producţie şi servicii. În ceea ce priveşte perioada următoare, potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii AJOFM Dolj, până în prezent, pentru luna iunie, două societăţi din Dolj au anunţat că intenţionează să disponibilizeze aproximativ 278 de persoane. „Deocamdată, pentru luna iunie, nu avem nici o notificare cu privire la posibile disponibilizări“, a adăugat Tiribeja.

Locuri de muncă vacante

Persoanele rămase fără un loc de muncă au în prezent, la dispoziţie, 255 de posturi libere oferite de angajatorii doljeni. La acestea se adaugă cele 206 locuri de muncă vacante disponibile pentru români în străinătate, prin reţeaua Eures. Majoritatea dintre acestea (191) sunt disponibile în Cipru, dar mai sunt 13 în Marea Britanie, unu în Spania şi unul în Suedia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII