16.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUPDATE- Totul despre nunta regală:Prinţul William şi Kate Middleton s-au sărutat în faţa mulţimii de la Buckingham

UPDATE- Totul despre nunta regală:Prinţul William şi Kate Middleton s-au sărutat în faţa mulţimii de la Buckingham

Prinţul William şi Kate Middleton au primit din partea reginei Elizabeth a II-a titlul de duce şi ducesă de Cambridge, a anunţat, vineri, palatul Buckingham, cu doar câteva ore înainte de nunta regală. Prinţul William devine, totodată, conte de Strathearn şi baron de Carrickfergus, iar Kate va deveni la rândul ei contesă de Strathearn şi baroneasă de Carrickfergus, după căsătoria regală. Nunta regală va putea fi urmărită on-line de către cei interesaţi pe canalul casei regale de pe Youtube.

15:30 Cei doi miri au părăsit balconul de la palatul Buckingham

15:25 Prinţul William şi soţia sa au ieşit în balconul de la palatul Buckingham, alături de părinţii lor şi de regina Elisabeth. Cei doi s-au sărutat în faţa miilor de oameni prezenţi.

 

14:24 William şi Kate au ajuns la Palatul Buckingham. Cei doi vor apărea la balconul palatului pentru a saluta poporul.

14:10 Tinerii căsătoriţi se urcă în caleaşcă şi se îndreaptă spre Palatul Buckingham.

14:05 Mirii părăsesc catedrala Westminster Abbey

 

13:18 Prinţul William al Marii Britanii şi Kate Middleton s-au căsătorit

13:14 Prinţul William spune jurământul de căsătorie

 

13:05 Kate Middleton este condusă spre altar de tatăl său

13:00 Kate Middleton a ajuns, unde este întâmpinată de sora ei

 

12:50 Kate Middleton se îndreaptă spre catedrală şi le face cu mâna, din maşină, fanilor aflaţi pe traseu.

12:46 Regina Elisabeta a II-a şi Ducele de Edinburgh au ajuns la Westminster Abbey

12:44 La catedrală au ajuns Prinţul Charles şi ducesa de Cornwall, Camilla.

 

11:30 Contele Spencer, unchiul lui William şi al lui Harry a sosit la Westmintser Abbey.

11:15 La catedrală ajung şi soţii Victoria şi David Beckham.

11:00 Mai multe maşini se îndreaptă spre hotelul Goring. În ele se pare că se află domnişoarele şi cavalerii de onoare

10:15 Invitaţii încep să sosească la Westminster Abbey. Potrivit programului oficial, toţi cei care au primit invitaţii pentru a participa la ceremonia de la catedrala Westminster pot ajunge până la ora 11.45 (9.45, ora locală).

10:05 Prinţul William şi Kate Middleton au primit din partea reginei Elizabeth a II-a titlul de duce şi ducesă de Cambridge

Câteva mii de admiratori şi susţinători ai monarhiei britanice s-au adunat deja de-a lungul parcursului pe care îl va urma alaiul regal , unii dintre ei instalându-se pe traseu de câteva zile deja.

Slujba religioasă va începe la ora 10.00 GMT , însă primii dintre cei 1.900 de invitaţi au fost rugaţi de organizatori să sosească cu circa trei ore mai devreme, din motive de securitate.

Kate Middleton va fi ultima care va intra în catedrală , cu doar câteva minute înainte de începerea ceremoniei. Acesta este, de altfel, un moment extrem de aşteptat: mireasa va ieşi din limuzina Rolls Royce şi va dezvălui lumii întregi rochia de mireasă pe care a ales-o, acesta fiind considerat un veritabil "secret de stat" până la ora începerii ceremoniei.

Nu va exista un schimb de verighete, deoarece prinţul William a decis să nu poarte verighetă. Cea pe care o va primi Kate va fi confecţionată dintr-o bucată de aur, ce i-a fost dăruită de regină, de către casa de bijuterii Wartski din Ţara Galilor.

Ceremonia va dura până la ora 11.15 GMT şi va fi oficiată de arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams.

Kate Middleton nu se va angaja "să fie supusă" în faţa soţului ei, în timpul jurămintelor de vineri pe care mirii le vor face în altarul catedralei Westminster. Potrivit programului oficial, Kate Middleton va promite "să îl iubească, să îl îngrijească, să îl respecte şi să îl sprijine" pe prinţul William, dar nu "să i se supună".

Formula reţinută pentru jurămintele oficiale religioase a făcut de altfel subiectul multor speculaţii din presa britanică.

În timpul ceremoniei, va fi interpretată, printre altele, piesa clasică "Greensleeves", una dintre cele mai populare arii din folclorul britanic, veche de 500 de ani.

Tinerii căsătoriţi vor ieşi din catedrala Westminster pe un marş imperial de William Walton, care a fost interpretat şi cu ocazia căsătoriei părinţilor lui William, Charles şi Diana, în anul 1981. Mirii vor urca într-o trăsură folosită în acelaşi scop, în 1981, de Charles şi Diana, care va fi descoperită sau acoperită în funcţie de condiţiile meteorologice. Alte patru atelaje îi vor însoţi, urmând să transporte familia regală până la palatul Buckingham, reşedinţa reginei Elizabeth a II-a, bunica lui William, care a împlinit vârsta de 85 de ani în urmă cu câteva zile.

Alaiul va parcurge în 15 minute distanţa de 2,02 kilometri care separă catedrala Westminster de palatul Buckingham şi va trece prin faţa Parlamentului britanic şi a Big Ben-ului, prin Whitehall, cartierul ministerelor din Marea Britanie, unde se află şi reşedinţa premierului, Horse Guards Parade, Trafalgar Square şi The Mall, uriaşa alee care duce la palatul din parcul St. James.

Cuplul princiar va apărea la ora 12.25 GMT la balconul palatului Buckingham, unde, potrivit presei britanice, cei doi tineri căsătoriţi urmează să se sărute în faţa mulţimii.

Va urma un dineu cu 650 de invitaţi, care va dura până la mijlocul după-amiezei. O recepţie oficială va urma în timpul serii, tot la palatul Buckingham, cu 300 de invitaţi, seara încheindu-se cu un bal, arată mediafax.ro.

Peste 5.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi, potrivit Scotland Yard, care a precizat că nu dispune de informaţii "specifice care ar putea să sugereze faptul că asupra acestui eveniment ar plana o ameninţare". Nivelul de alertă antiteroristă a rămas totuşi fixat la cotaţia "grav" de mai bine de un an în Marea Biritanie, acest lucru semnificând faptul că un atentat este considerat în continuare ca fiind "foarte probabil". Nivelul "grav" este al patrulea pe o scară de cinci grade de alertă.

1.900 de persoane sunt invitate la slujba de la catedrala Westminster. În afara capetelor încoronate – printre care se află şi prinţul Albert de Monaco şi viitoarea lui soţie, Charlene Wittstock -, pe această listă selectă se află fotbalistul David Beckham şi cântăreţul Elton John, dar şi măcelarul, poştaşul şi patronul barului din Bucklebury, satul în care trăieşte familia lui Kate Middleton.

Selecţia invitaţilor nu a fost lipsită de controverse: prinţul moştenitor al Bahrainului, a cărui ţară a fost aspru criticată pentru reprimarea manifestaţiilor pro-democraţie, a refuzat în cele din urmă invitaţia primită. Însă asociaţiile pentru drepturile omului au denunţat prezenţa la ceremonie a demnitarilor din Arabia Saudită, Qatar, Oman şi în special a celor din Siria, care trebuia să fie reprezentată de un ambasador. Acesta a fost convocat recent la Londra pentru a i se comunica de către autorităţile britanice că represiunea contra manifestanţilor este "inacceptabilă". William Hague, ministrul britanic al Afacerilor Externe, a anunţat, joi, că invitaţia ambasadorului Siriei la Londra a fost retrasă.

Presa britanică s-a mirat, totodată, de absenţa foştilor premieri Tony Blair şi Gordon Brown, cei doi predecesori laburişti ai actualului prim-ministru conservator David Cameron. Celebra "doamnă de fier" Margaret Thatcher s-a scuzat din motive medicale, însă succesorul ei, conservatorul John Major, va fi prezent la ceremonie.

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, va participa la căsătoria prinţului William la catedrala Westminster, apoi va lua parte, alături de soţia sa, Daniela Jinga, la recepţia oferită de ministrul britanic de Externe, William Hague, în onoarea prinţului, potrivit unui comunicat al ambasadei României la Londra, arată mediafax.ro.

Regele Mihai, Principesa Margareta şi Principele Radu fac o vizită de patru zile în Marea Britanie, în perioada 27 – 30 aprilie, ocazie cu care regele şi principesa vor reprezenta Familia Regală a României la ceremoniile prilejuite de căsătoria prinţului William cu Kate Middleton.

UPDATE 1- Prinţul William al Marii Britanii, însoţit de fratele lui, prinţul Harry, a ajuns, vineri, în jurul orei 12.17, la catedrala Westminster din Londra, unde se va căsători cu logodnica sa, Kate Middleton.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII