14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞeitan: Dacă măsurile vor fi luate, se poate reveni la nivelul actual al pensiilor şi salariilor

Şeitan: Dacă măsurile vor fi luate, se poate reveni la nivelul actual al pensiilor şi salariilor

Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a declarat ieri că în 2011 se poate reveni la nivelul actual al pensiilor şi salariilor dacă măsurile asumate de guvern sunt implementate, susţinând că, în cazul în care programul de austeritate nu dă rezultate, actualul cabinet trebuie să plece.

Şeitan a precizat, într-o conferinţă de presă, că declaraţiile sale pe tema posibilităţii aplicării unor noi tăieri salariale în 2011 au fost greşit interpretate, afirmând că situaţia aceasta ar putea surveni doar dacă executivul nu ar aplica acum măsurile de reducere a cheltuielilor din sectorul public. „Dacă aceste măsuri nu vor fi luate, este posibil ca în viitor guvernul să fie obligat să ia măsuri de aşa natură încât reducerile în puterea de cumpărare să nu fie de 20 sau de 25%, putând ajunge anul viitor, în ultimă instanţă, în imposibilitatea de a plăti anumite prestaţii. Suntem convinşi că aceste măsuri luate vor face ca la anul să putem să intrăm la o refacere a salariilor şi a pensiilor“, a declarat ministrul muncii.
El a anunţat că situaţia veniturilor bugetarilor va fi reconsiderată la sfârşitul anului 2010, inclusiv prin modificări la Legea unică a salarizării. „Legislaţia pe care ne asumăm răspunderea în parlament are termen: reducerile vor fi făcute până la 31 decembrie 2010, urmând ca 2011 să fie tratat din punct de vedere al salarizării pe noua Lege a salarizării care e în vigoare şi care urmează să fie modificată ca să-şi facă efectele plenare. Din punct de vedere al pensiilor, urmează să creionăm o situaţie mai favorabilă decât anul acesta pentru pensionari“, a precizat Mihai Şeitan.
Ministrul a reiterat faptul că revenirea la veniturile actuale este posibilă dacă din sistemul public vor pleca 70.000 de salariaţi. „Vom lua măsuri ca toţi ordonatorii de credite să aibă nişte criterii obiective de aşa natură încât să putem disponibiliza gradual acest număr de oameni până la sfârşitul anului pentru a avea în vedere şi neîncărcarea foarte mare a sistemului de şomaj astfel încât, la sfârşitul anului, după ce vom face aceste reduceri unde este cazul şi unde se poate, să ne întoarcem la salariile de acum“, a spus ministrul.
O condiţie şi mai importantă este ca starea economiei să nu se deterioreze peste prognoza actuală cu care operează guvernul. Şeitan a spus că, în cazul unui eşec al cabinetului Boc de a pune în aplicare măsurile preconizate, acesta ar trebui să demisioneze. „Nu putem garanta că criza economică mondială nu se va accentua şi mai mult şi nu va avea implicaţii şi mai mari, asta nu avem de unde să ştim. (…) Noi ne-am pus aceste probleme alegând între toate aceste măsuri posibile în situaţia de acum a economiei. Dacă economia mondială va face ca aceste elemente să nu poată fi aşezate sau respectate sau nu vom fi în stare să punem în aplicare aceste lucruri, sigur că categoric (sic!) guvernul ar trebui să plece“, a apreciat Mihai Şeitan.
Acesta a adăugat că legile care conţin măsurile de austeritate pot intra în vigoare în a doua jumătate a lunii iunie, 15-20 iunie, astfel încât România să respecte angajamentele luate faţă de FMI şi UE.
„Dacă nu am fi luat aceste măsuri, ar fi posibil să scadă salariile şi cu 70 la sută în 2011“
Ministrul muncii a declarat ieri, în cadrul unei dezbateri pe teme economice, că, dacă măsurile de austeritate nu ar fi fost luate acum, ar fi fost posibil ca mai târziu statul să fie obligat să recurgă la tăieri şi mai drastice. „N-ai nici o bucurie să tai din pensii sau din salarii. E ultimul lucru pe care l-ai face, dar dacă ai speranţa că la momentul terminării acestei reduceri, la şase luni, poţi să revii la normal, o faci. Dacă nu, s-ar putea să ajungi în situaţia în care la anul să reduci încă 30 la sută sau încă 50 la sută. Sau poate chiar mai grav. Am mai spus eu odată că sistemul de pensii, în mod special, dacă nu se reformează acum, în anii următorii, în foarte puţin timp – asta înseamnă istoriceşte foarte puţin timp, cinci până la zece ani – poate să conducă toată structura bugetară a României la un colaps“, a spus Şeitan. „Nu am făcut o analiză pe scăderea salariilor anul viitor, dar, dacă nu am fi luat aceste măsuri, ar fi posibil să scadă salariile şi cu 70 la sută în 2011“, a adăugat ministrul. Întrebat ce se va întâmpla dacă măsurile de austeritate nu vor da rezultate, Mihail Şeitan a răspuns: „Dacă nu vor avea rezultate, cade guvernul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII