17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFurtuna tropicală Agatha a omorât 100 de persoane şi a lăsat în urmă mii de sinistraţi

Furtuna tropicală Agatha a omorât 100 de persoane şi a lăsat în urmă mii de sinistraţi

Furtuna tropicală Agatha, prima din sezonul uraganelor din Pacific, a făcut un adevărat dezastru în America Centrală, cel puţin 100 de persoane au murit şi alte câteva mii au rămas fără locuinţe. Furtuna se îndreaptă spre Marea Caraibelor. Majoritatea victimelor s-au înregistrat în Guatemala, unde ploile abundente au provocat alunecări de teren, ce au dus la prăbuşirea unor case şi la evacuarea forţată a mii de persoane. Aeroportul internaţional din capitala Guatemalei va rămâne închis în următoarele cinci zile.
Guatemala se afla deja în stare de dezastru, după erupţia de joi a vulcanului Pacaya, soldată cu moartea a trei persoane. Cel puţin 1.800 de oameni au fost evacuaţi deja către adăposturi, iar aeroportul internaţional din capitală a fost închis.
Cenuşa vulcanică ce a acoperit străzile din oraş şi alte zone, amestecată cu apa de ploaie, a dus la înfundarea a numeroase sisteme de canalizare.
Preşedintele Alvaro Colom a declarat că pagubele provocate de Agatha sunt, probabil, mai grave decât cele cauzate de uraganele Mitch (1998) şi Stan (2005). "Ţara se confruntă cu o mare tragedie, acest atac al naturii", a spus Colom, precizând că a cerut ajutor comunităţii internaţionale.
În El Salvador, ţară vecină, au murit nouă persoane, iar alte două au fost date dispărute. Preşedintele Mauricio Funes a decretat "alertă roşie" pe întreg teritoriul şi a declarat că situaţia este "critică". Autorităţile din Honduras au anunţat opt morţi şi mii de sinistraţi.
Oficialii din Columbia, Statele Unite şi Mexic au oferit ajutor aerian pentru transportarea ajutoarelor sau participarea la evacuări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU