14.2 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞeful FMI: Am spus nu tăierii cu 25 la sută a salariilor funcţionarilor

Şeful FMI: Am spus nu tăierii cu 25 la sută a salariilor funcţionarilor

Dominique Strauss Kahn, şeful Fondului Monetar Internaţional, a declarat într-un interviu difuzat de France 2 că s-a opus deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din România, sugerând însă o majorare a „impozitelor pentru bogaţi“, propunere refuzată însă de guvernul român.
„România este într-o situaţie mai dificilă decât credeam şi decât o credea şi ea. Am spus: în aceste condiţii, vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit să fie puţin mai mare, pentru că în felul acesta vom susţine creşterea economică. Totuşi, situaţia s-a degradat mai mult decât am crezut. Prin urmare, am cerut noi măsuri“, a explicat şeful FMI, Dominique Strauss Kahn.
El a precizat că s-a opus deciziei de reducere a salariilor pentru funcţionari. „Guvernul român ne-a spus: vom tăia 25% din salariile funcţionarilor. Noi am spus nu. Dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi, mai ales, impozitele pentru cei bogaţi. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Şi acesta este adevărul: guvernul decide întotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar care este drumul de urmat. Guvernul propune măsurile, guvernul român le-a ales“, a declarat Dominique Strauss Kahn.

Protecţie pentru cei vulnerabili

FMI nu a specificat şi nici nu a insistat asupra tăierii salariilor bugetarilor în România, aceasta a fost decizia Guvernului României şi este important  să fie protejaţi cei vulnerabili, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Caroline Atkinson, director pentru relaţii externe în cadrul FMI. „Am convenit cu Guvernul României că trebuie restrânse cheltuielile bugetare, ca să punem programul pe picioare. Vreau să reamintesc că scopul final al programului este ca România să aibă finanţe publice solide, care să permită revenirea economică“, a precizat oficialul FMI. „Şi, bineînţeles, există posibilitatea unei combinaţii între reducerea cheltuielilor şi creşterea taxelor, măsuri prin care s-ar putea ajusta deficitul bugetar“, a adăugat Caroline Atkinson. „Guvernul României a ales să se concentreze pe reducerea cheltuielilor, în special pe tăierea salariilor. Aceasta a fost decizia executivului“, a subliniat Atkinson, care, întrebată dacă FMI ar fi dispus la o renegociere a programului cu România, în condiţiile în care măsurile anunţate de guvernul Boc au stârnit controverse şi proteste, a evitat un răspuns direct.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII