14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe privatizează jaful

Se privatizează jaful

În laboratoarele Primăriei Craiova se lucrează de zor la înfiinţarea unei societăţi comerciale care să administreze pieţele şi târgurile din Bănie, unde zilnic ies la iveală noi afaceri nelegale cu bani publici.

După mai multe încercări de a elimina haosul din pieţele Craiovei, unde contractele de închiriere se dau fără ştirea consiliului local, iar lucrările publice sunt atribuite nelegal, primăria atacă o ultimă soluţie: înfiinţarea unei societăţi comerciale controlate de municipalitate. Oficialii din Bănie sunt zgârciţi când vine vorba de amănunte. Viceprimarul delegat cu atribuţiuni de ordonator de credite, Mărinică Dincă, nu a infirmat însă că primăria are în vedere reorganizarea activităţii din pieţe şi târguri. „Mâine (astăzi – n.r.), executivul va decide ce formă de administrare se va propune la pieţe“, a spus Dincă. Surse din Serviciul Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor susţin că un proiect de hotărâre privind reorganizarea administraţiei pieţelor ar putea fi depus chiar la şedinţa ordinară din această lună a consiliului local. Potrivit acestora, una dintre variantele de management al noii societăţi ar fi numirea directă a unui administrator de către consiliul local.

Bani publici cu dedicaţie

 
Numai în ultima parte a anului trecut şi la începutul acestui an, administraţia pieţelor a atribuit circa un miliard şi jumătate de lei vechi fără a respecta legislaţia în domeniul achiziţiilor publice. În nici unul dintre cazuri, Serviciul Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (SPAPT) nu a organizat licitaţie publică, agăţându-se de prevederea legală care permite atribuirea directă a lucrărilor sub cuantumul de 15.000 de euro. Numai că oamenii serviciului, sub comanda directorului general Gheorghe Călinoiu, au încălcat flagrant legea. Potrivit OUG nr. 34 din 2006, republicate, şi HG nr. 925 din 2006, modificate şi completate, de aprobare a normelor de aplicare a OUG nr. 34, atribuirea directă se face obligatoriu cel puţin în baza unei note justificative, în care autoritatea contractantă demonstrează urgenţa, estimează valoarea lucrării, enumeră cauzele care au făcut imposibilă organizarea unei licitaţii publice şi ataşează ofertele consultate la dosarul achiziţiei. La SPATP, banii s-au dat pe (la) comandă sau pe contracte fără nici o justificare. Directorul Gheorghe Călinoiu susţine că nu avea nevoie de contracte sau de note justificative fiindcă juriştii săi i-au spus că „merge şi aşa“.

Toaletă de… milioane

Pe 8 octombrie 2009, SPATP încheia două contracte cu firma Ilcons SRL din Slatina – 6.144 şi 6.145, prin care se angaja să-i plătească acesteia 75.000 de lei (750.000.000 de lei vechi – n.r.), pentru repararea toaletei publice din Piaţa Craioviţa Nouă BIG – 43.672 de lei şi pentru repararea sectorului de produse lactate din aceeaşi piaţă – 31.287 de lei. Se observă că suma totală depăşeşte valoarea de 15.000 de euro, limita până la care contractele se atribuie obligatoriu prin licitaţie. În nici unul dintre cazuri nu există notă justificativă. Cu numai o lună înainte, directorul Călinoiu semna pentru plata a 14.014 lei tot către firma Ilcons, pentru o asfaltare la comandă. Adică fără licitaţie, fără notă justificativă şi fără contract. Surse din SPAPT susţin că există şi alte facturi emise de Ilcons SRL în afara contractelor menţionate, care încă nu au fost achitate. Aşadar, SPAPT a atribuit în septembrie-octombrie 2009 aproape 90.000 de lei unei singure firme, fără licitaţie. Şi dacă tot trecuse la detalii în Piaţa Craioviţa Nouă, SPAPT a comandat la începutul acestui an firmei Rony Construct SRL repararea acoperişurilor la spaţiile comerciale pentru flori şi înlocuirea burlanelor, plătind lucrarea cu 7.307 lei în februarie 2010, prin ordin de plată.

Deszăpezirea, o necunoscută

Directorul Gheorghe Călinoiu este însă şi mai încurcat când vine vorba de deszăpezirea din pieţe şi târguri, unde nu avea chiar nici o justificare să nu organizeze măcar o negociere în vederea achiziţiei de lucrări.
„Nu puteam să organizez eu o licitaţie, fiindcă organiza primăria“, spune Călinoiu. Pardon, primăria organizează licitaţia pentru domeniul public care nu e dat în administrare, cum e cazul pieţelor.
„A venit zăpada! Ce era să fac, să las pieţele înzăpezite“, se mai scuză directorul Călinoiu, mirat că ninge în… decembrie. Cum a fost chemată firma Doxinex să încaseze cele 43.554 de lei pentru deszăpezire, Gheorghe Călinoiu se face că nu ştie: „Nu mă ocup eu. Am serviciu specializat“. Chiar „specializat“, de vreme ce este singurul care ştia despre existenţa Doxinex. Firma nu apare nicăieri cu un contract similar, numărul factorial Pelendava 1A, sediul social din Craiova al firmei, nu există în nomenclatorul stradal, iar la punctul de lucru din Filiaşi, pe bulevardul Racoţeanu 2A, este o casă de locuit pe un alt nume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII