20.1 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate1,4 miliarde de lei, pompate în companiile cu pierderi

1,4 miliarde de lei, pompate în companiile cu pierderi

Banii risipiţi de la bugetul de stat pe prime, sporuri, bonusuri, tichete de masă sau de vacanţă, ajutor pentru creşă etc., şi pentru recuperarea cărora statul vrea să impună acum măsuri de austeritate au ajuns anul trecut tocmai în buzunarul companiilor cu mari datorii la buget, precum Compania Naţională a Huilei, CNADNR, CFR, Electrocentrale Bucureşti şi Metrorex. Toate aceste companii cu pierderi sunt incluse în scrisoarea de intenţie convenită de executiv cu Fondul Monetar Internaţional, pentru ca situaţia financiară să fie supravegheată cu prioritate în vederea reducerii volumului de subvenţii.
Totalul bonificaţiilor plătite anul trecut de executiv se ridică la fabuloasa sumă de 1,4 miliarde de lei, în condiţiile în care arieratele companiilor cu pierderi s-au ridicat la 14 miliarde de lei, iar pierderile totale au urcat la 3,2 miliarde de lei. Mai mult, potrivit unui document ministerial obţinut de Mediafax, pentru managementul defectuos de care au dat dovadă, directorii generali ai companiilor cu pierderi au încasat prin contractul anual de mandat până la 84.000 de lei, fără să suporte vreo sancţiune.

Peste 11.200 de euro, mandatul directorului CNH

La Compania Naţională a Huilei au fost acordate bonificaţii de 230,2 milioane de lei sub formă de sporuri şi prime şi încă 14,5 milioane de lei prin tichete de masă, de vacanţă şi de creşă. Directorul general a avut un contract de mandat de 76.000 de lei.
Până la sfârşitul acestei perioade, CNH a acumulat arierate de 4,1 miliarde de lei, din care 3,9 miliarde de lei la bugetul general consolidat şi 181,4 milioane de lei către alţi creditori, iar pierderile înregistrate în decembrie 2009 s-au ridicat la 599,8 milioane de lei (faţă de o pierdere netă de 351,1 milioane de lei la finele anului 2008).
În ceea ce priveşte Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), guvernul a acceptat să finanţeze un fond total de bonificaţii de 49,2 milioane de lei prin sporuri şi prime plus încă 13,4 milioane de lei bonusuri sub formă de tichete de masă, vacanţă şi creşă, în condiţiile în care arieratele către companii private şi alţi creditori au urcat la 1,1 miliarde de lei, iar pierderile au totalizat 240 milioane de lei.

Metrorex – doar 110 milioane de lei

Metrorex a acordat, conform documentului citat de Mediafax, bonificaţii de 109,2 milioane de lei sub formă de sporuri şi prime şi alte bonusuri de 7,7 milioane de lei prin tichete de masă, vacanţă şi creşă, iar directorul general a avut un contract de mandat de 80.000 de lei, în timp ce arieratele companiei au ajuns la 92 milioane de lei, integral către firme private şi alţi creditori, iar pierderile au totalizat 121,5 milioane de lei.
La Termoelectrica, au fost plătite bonificaţii de 28,1 milioane de lei sub formă de sporuri şi prime şi bonusuri de 9,7 milioane de lei prin tichete de masă, vacanţă şi creşă, în timp ce arieratele totale ale companiei s-au ridicat la 3,1 miliarde de lei, din care 2,47 miliarde de lei la bugetul consolidat (2,4 miliarde de lei la bugetul de stat şi 1,8 milioane de lei la bugetul asigurărilor) şi 677,8 milioane de lei către entităţi cu capital de stat, iar pierderile s-au cifrat la 279,7 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU