12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSprijinul pe suprafaţă, pe ultima sută de metri

Sprijinul pe suprafaţă, pe ultima sută de metri

Doljenii mai au la dispoziţie o singură zi pentru a depune solicitările pentru sprijinul pe suprafaţă fără a fi penalizaţi. „Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la centrele APIA, până pe 17 mai 2010 inclusiv, o singură cerere de plată. Pentru depunerea cererilor după această dată se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere“, a declarat Sergiu Drăgancea, directorul coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. După data de 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii APIA Dolj, până joi inclusiv, doar 49.000 de fermieri (adică doar aproximativ 97% din total) au solicitat sprijinul.

Condiţii de eligibilitate pentru sprijinul pe suprafaţă

Potrivit legislaţiei în vigoare, de sprijinul pe suprafaţă pot beneficia atât persoanele fizice, cât şi cele juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. În cazul în care proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.
La plată sunt eligibile exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de 0,1 hectare. În plus, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) pe toată suprafaţa fermei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS