20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDatorii de 300 de miliarde de euro către firmele din UE

Datorii de 300 de miliarde de euro către firmele din UE

Firmele mici şi mijlocii au acumulat creanţe de 300 de miliarde de euro în ultimul an, ca urmare a întârzierii plăţilor, arată o analiză realizată de EurActiv.com. În România, conform declaraţiilor recente ale preşedintelui Traian Băsescu, numai datoriile neplătite de stat însumează peste un miliard de euro. Parlamentul European va vota, în iunie sau iulie, Directiva privind combaterea întârzierii plăţilor, care limitează la maximum 30 de zile perioada până la care trebuie achitate datoriile către firme de către autorităţi sau mediul privat.
Conform Indexului 2010 al plăţilor la nivel european, realizat de compania suedeză de credit management Intrum Justiţia, datoriile neplătite ale autorităţilor publice, firme şi clienţi către companii au ajuns la 300 de miliarde de euro, echivalent cu datoria publică a Greciei. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 6.000 de companii din 25 de state membre ale UE.
Suma de 300 de miliarde de euro reprezintă un record, fiind cu 8% mai mare decât în 2009.

UE înăspreşte regulile privind plăţile întârziate

Comisia Europeană a revizuit regulile privind plăţile întârziate. Propunerea de directivă va fi votată în plenul Parlamentului European în luna iunie sau în iulie. Comisiile parlamentare au adoptat decizia ca autorităţile publice să platească datoriile în maximum 30 de zile, dar au fost aprobate şi excepţii în cazul instituţiilor de sănătate publică, acestea având dreptul la o perioadă de 60 de zile.
Pentru tranzacţiile din mediul privat, directiva prevede un termen maxim de 30 de zile pentru plăţi, însă partenerii pot conveni şi la o prelungire cu 30 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS