20.9 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMedicii de familie îşi bat joc de propriii pacienţi

Medicii de familie îşi bat joc de propriii pacienţi

1 mai aduce veşti proaste pentru toţi doljenii asiguraţi. În războiul dintre medicii de familie şi CAS, cei care au de suferit sunt pacienţii, oamenii care lună de lună îşi plătesc asigurările de sănătate, dar nu pot beneficia de nimic atunci când se află în suferinţă.

Începând cu 1 mai, majoritatea medicilor de familie doljeni nu va elibera reţete gratuite sau compensate, trimiteri la medicul specialist sau concedii medicale. Este pentru a doua oară în mai puţin de o lună când medicii de familie se răzbună pe cei de la care le vin banii, pacienţii înscrişi pe listele lor, şi pentru care primesc lunar zeci de mii de lei în cont. Toţi doljenii care vor trece pragul cabinetului medicului de familie vor fi consultaţi, dar vor primi doar reţete pe care trebuie să le cumpere. Cu alte cuvinte, medicii de familie vor lucra în sistem exclusiv privat. Această lovitură vine după ce începând cu 1 aprilie a fost dat ordinul ca toţi bolnavii/pacienţii să-şi facă programare telefonică la medicul de familie cu cel puţin 24 de ore înainte, în caz contrar fiind puşi să plătească şi un simplu consult sau eliberarea unei trimiteri.

Medicii de familie îşi caută scuze

Medicii de familie din Dolj susţin că sunt „constrânşi“ să ia hotărârea de a nu semna contractele cu CAS pe 2010 după ce conducerea Casei ar fi refuzat să negocieze clauzele suplimentare la contractele lor. Ei spun că nu mai au dreptul legal să acorde pacienţilor servicii în contract cu CAS (reţete compensate sau gratuite, bilete de trimitere etc). „În urmă cu câteva zile, am avut şedinţă cu membrii Patronatului Medicilor de Familie Dolj. Am luat decizia, fără ezitare, să refuzăm să semnăm contractele impuse de CAS. Din patronatul nostru fac parte 320 de medici de familie, din cei 409 care au contracte încheiate cu Casa de Asigurări. Conform legii, CAS Dolj trebuia să negocieze contractele cu noi, nu să ne impună să fim de acord cu nişte condiţii deja luate“, a precizat dr. Mirela Profir, preşedinta Patronatului Medicilor de Familie Dolj.

Acuzaţii grave la adresa CAS Dolj

Medicii de familie consideră că actuala conducere a CAS Dolj dă „dovadă de dispreţ şi nepăsare faţă de pacienţi, care au cel mai mult de suferit în urma acestor abuzuri şi ilegalităţi“. Aceştia solicită demiterea conducerii CAS Dolj. „Este pentru prima dată când CAS Dolj refuză să negocieze cu medicii de familie clauzele suplimentare ale contractului. Pe lângă faptul că reprezentanţii CAS Dolj au început să spună «nu» tuturor clauzelor propuse de noi la contract, CAS a «fabricat» cu rea-intenţie datorii uriaşe medicilor de familie din Dolj la Fondul de sănătate. Au fost colegi cărora le-au apărut (inventat) datorii şi de 15.000 de lei sau restanţe din anii 2001-2005, bani pe care am fost obligaţi să-i plătim. Cel mai grav lucru este că am fost obligaţi ca noi să completăm aşa-numitele «Declaraţii rectificative», deci, aparent, banii apar ca şi achitaţi prin propria voinţă a medicului de familie“, a adăugat Mirela Profir.

Vor zile libere şi controale anunţate

O să enumerăm doar câteva dintre clauzele cerute de medicii de familie CAS Dolj. Aceştia vor ca, în cazul în care eliberează reţetă compensată/gratuită în locul altui specialist din ambulatoriu sau spital, în interesul pacientului şi din motive obiective (pacient nedeplasabil, în stare gravă sau care are domiciliul la distanţă mare de spital/ambulatoriu etc.), să nu fie sancţionaţi. De asemenea, vor să aibă posibilitatea de a folosi, în locul fişei scrise de mână, fişa din evidenţa electronică a cabinetului. În cazul în care se constată că un medic de familie a acordat unui neasigurat servicii folosind formularele unice pe ţară, acesta să nu fie sancţionat şi să nu i se impute aceste servicii decât în cazul în care CAS Dolj i-a comunicat în scris că respectivul pacient era neasigurat. Şi cum românul este cu gândul la vacanţă, medicii de familie au solicitat ca 4 iulie – Ziua medicului de familie şi 7 aprilie – Ziua mondială a sănătăţii -, precum şi sărbătorile legale să fie declarate libere. Nici controalele neanunţate ale CAS nu sunt binevenite, de aceea medicii de familie au încercat să-şi ia o măsură de siguranţă: controlul operativ sau de fond să se desfăşoare după anunţarea prealabilă cu cel puţin două zile înainte.

Bolnavii, trimişi la porţile CAS

În ceea ce priveşte soarta pacientului de rând care are nevoie de un consult, de o trimitere la un specialist, medicii de familie ridică nepăsători din umeri. Interesele lor sunt mai presus de nevoile pacientului. „Într-adevăr, pacienţii sunt cei care vor avea de suferit! Dar ce să le facem… Bolnavii să meargă la CAS Dolj“, a spus dr. Mirela Profir.  

Reacţia CAS

La rândul lor, reprezentanţii CAS Dolj susţin că Patronatul Medicilor de Familie din România a negociat la nivel naţional cu Ministerul Sănătăţii, CNAS, SNMGR un protocol, dat şi publicităţii, în care se specifică: „în baza acestui protocol, se acceptă semnarea Contractului de furnizare servicii medicale în asistenţa medicală primară de către medicii de familie cu casele de asigurări de sănătate“ pentru anul 2010. „Reprezentanţii CAS Dolj ar fi acceptat la negociere o parte dintre clauzele propuse (cele legale), considerând că acestea trebuie să se regăsească în toate contractele ce urma să fie perfectate cu medicii de familie, pentru a nu exista tratament discriminatoriu între aceştia. În aceste condiţii, CAS Dolj îşi exprimă uimirea în legătură cu atitudinea părtinitoare, lipsită de profesionalism şi colegialitate a patronatului medicilor de familie Dolj, care a înţeles să susţină într-un mod agresiv introducerea unor clauze suplimentare. Considerăm că poziţia reprezentanţilor patronatului medicilor de familie nu numai că nu redă opinia întregului corp al medicilor de familie doljeni, dar este în detrimentul intereselor propriilor membri şi ale medicinii de familie, în general“, a precizat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al CAS Dolj.
Reprezentanţii CAS susţin că medicii de familie sunt aşteptaţi să-şi încheie contractele, în limitele cadrului negociat la nivel naţional şi reflectat în dispoziţiile legale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

49 COMENTARII