23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinerii şi energeticienii îşi reiau activitatea

Minerii şi energeticienii îşi reiau activitatea

Peste 14.000 de angajaţi din cadrul Complexurilor Energetice de la Rovinari şi Turceni, precum şi din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia revin de astăzi la lucru. Timp de două săptămâni, personalul angrenat în principal în sectorul minier s-a aflat în şomaj tehnic, din cauza comenzilor reduse la energie electrică şi, implicit, la cărbune. Cei mai mulţi angajaţi trimişi în şomaj tehnic care de astăzi vor reintra în şut provin de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, respectiv 8.500 de ortaci. În prezent, stocurile de cărbune ale Societăţii Lignitului sunt de 800.000 de tone, comenzile fiind în scădere, din cauza reducerii livrărilor către CET-uri. În perioada în care salariaţii au stat acasă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a făcut economii de 19 milioane de lei.
La Complexul Energetic de la Rovinari vor reveni la lucru 2.852 de angajaţi. Timp de două săptămâni, termocentrala a funcţionat doar cu două grupuri energetice. Potrivit directorului Tiberiu Trotea, stocul de cărbune a scăzut cu 150.000 de tone, nivelul acestuia fiind în prezent de 300.000 de tone de lignit.
„Suntem la un nivel ridicat cu stocul de cărbune. Sperăm într-o creştere a consumului de energie electrică. După 19 aprilie, vrem să pornim şi cel de-al treilea grup energetic. Acum producem 6.800 de megawaţi pe oră, cu o mie mai puţin decât de obicei. În mod normal, în luna aprilie creşte producţia de energie pe hidro, pentru că lacurile de acumulare sunt pline. În perioada şomajului tehnic, am făcut economii de 6,2 milioane de lei“, a declarat Tiberiu Trotea, directorul general al Complexului Energetic de la Rovinari. În ceea ce priveşte Complexul Energetic de la Turceni, stocul de cărbune a scăzut cu doar 100.000 de tone de lignit, fiind în prezent de 720.000 de tone. Acum, unitatea funcţionează doar cu un singur grup energetic.
„Vrem ca în câteva zile să funcţionăm cu două grupuri energetice şi să ajungem să îl pornim şi pe cel de-al treilea. Acum avem o producţie de 6.000 de megawaţi pe oră. În şomaj au fost 3.200 de angajaţi şi am făcut economii de 9,2 milioane de lei“, a afirmat Dumitru Graure, directorul general al Complexului Energetic de la Turceni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII