12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInflaţia s-a temperat în martie la 4,2%

Inflaţia s-a temperat în martie la 4,2%

Rata anuală a inflaţiei a coborât în martie la 4,2%, în ton cu aşteptărilor analiştilor, în condiţiile în care aprecierea leului a ieftinit uşor serviciile şi a atenuat creşterea preţurilor la alimente şi mărfuri nealimentare, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

Faţă de luna precedentă, preţurile de consum au crescut în martie cu 0,22%, în condiţiile în care tarifele la servicii au scăzut cu 0,09%, în timp ce produsele alimentare s-au scumpit cu 0,17%, iar mărfurile nealimentare, cu 0,38%, potrivit Statisticii.

Economiştii consultaţi de NewsIn se aşteptau ca inflaţia să se plaseze, în martie, în intervalul 4,1-4,4%, în contextul în care aprecierea leului a temperat creşterea preţurilor de consum, iar modificarea accizelor din luna ianuarie şi-a diluat efectele asupra inflaţiei. În ce priveşte inflaţia lunară, economiştii estimau un avans de 0,1-0,4%, în condiţiile unor preţuri relativ stabile, o creştere mai importantă fiind observată pe segmentul combustibililor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS