28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE cere reforme urgente în zona euro în urma adâncirii decalajelor între statele membre

CE cere reforme urgente în zona euro în urma adâncirii decalajelor între statele membre

Criza economică a scos la lumină marile dezechilibre economice şi diferenţele de competitivitate în creştere între statele din cadrul zonei euro, astfel că sunt necesare reforme urgente, estimează Comisia Europeană, într-un raport trimestrial publicat miercuri.

Bruxelles-ul avertizează, de asemenea, că revenirea economiei este ameninţată de multe riscuri, subliniind creşterea şomajului.

Potrivit CE, ţările mai puţin competitive din zona euro înregistrează deficite importante de cont curent, iar unele state au şi deficite bugetare mari şi datorii publice ridicate.

"Criza a redus diferenţele în ceea ce priveşte conturile curente în cadrul zonei euro, însă nu a produs decât o scădere modestă a diferenţelor istorice de competitivitate între statele membre", punctează CE.

Statele care au pierdut în competitivitate trebuie să realizeze reforme structurale urgente pentru a recupera decalajul, în special Grecia, care beneficiază şi de angajamentul de susţinere din partea celorlalte state din zona euro şi a FMI în caz că problemele bugetare se agravează.

"Grecia este un caz particular, pentru că ea combină dezechilibrele bugetare importante şi persistente cu pierderi prelungite de competitivitate", se arată în raport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS