18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSIF Oltenia riscă o decapitalizare de 40 de milioane de euro

SIF Oltenia riscă o decapitalizare de 40 de milioane de euro

Administratorii societăţii spun că brokerii şi fondurile de investiţii, concurenţi direcţi pe piaţa de capital ai SIF 5, urmăresc decapitalizarea SIF Oltenia pe timp de criză. Acţionarii reprezentând 5% din capitalul social au cerut dublarea dividendului brut pe 2009, ceea ce înseamnă dublarea fondurilor pentru dividende. SIF Oltenia ar urma să suporte o decapitalizare de 40 de milioane de euro.

Fondurile de investiţii şi brokerii vor să pună pe butuci SIF Oltenia, acuză reprezentanţii societăţii de investiţii financiare. Acţionarii, reprezentând 5% din capitalul social al SIF Oltenia, au solicitat recent introducerea pe ordinea de zi a şedinţei Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) de pe 29/30 aprilie a unui punct privind repartizarea unui dividend brut de 0,16 lei acţiune din profitul înregistrat pe anul 2009. Tot pe ordinea de zi se va afla şi propunerea Consiliului de Administraţie (CA), pentru repartizarea unui dividend brut de 0,08 lei acţiune. În varianta administratorilor SIF Oltenia, societatea ar scoate din conturi 11,3 milioane de euro. În varianta propusă de acţionari, suma s-ar dubla: 22,6 milioane de euro. La această sumă s-ar adăuga lichidităţile necesare plăţii dividendelor restante: 17 milioane de euro. În condiţiile plăţii tuturor sumelor, acţionarii ar decapitaliza societatea cu aproape 40 de milioane de euro.
„În perioade de criză, toate societăţile se capitalizează. Solicitarea acţionarilor ne pune într-o situaţie extrem de dificilă. Pentru plata dividendelor, trebuie să fim mereu lichizi. În acest caz nu vom mai avea bani de investiţii“, a spus Tudor Ciurezu, vicepreşedintele CA al SIF Oltenia. Acesta a indicat şi acţionarii care vor să retragă mai mulţi bani din societate: fondurile de investiţii şi brokerii.
„Sunt diverse fonduri de investiţii, cum ar fi cele ale Raiffeisen, AIG, STK Emergent sau societăţii de servicii de investiţii financiare, cum ar fi SSIF Broker Cluj, care vor mai mulţi bani. Solicitarea lor înseamnă 110 milioane de lei din cele 187 de milioane înregistrate ca profit în 2009. Cu unele dintre aceste societăţi suntem în concurenţă directă pe piaţă, aşa că solicitarea lor poate avea ca scop şi înlăturarea unui competitor“, a mai spus Ciurezu.

SIF 5 propune deja cel mai mare dividend

Prin decizia acţionarilor, SIF-urile nu vor încasa în acest an dividende de la BCR, una dintre băncile importante din portofoliu. Numai de aici SIF Oltenia va pierde 5,4 milioane de euro. Tudor Ciurezu, reprezentantul SIF-urilor în consiliul de supraveghere al BCR, spune că în termeni reali decizia de capitalizare este un câştig: „Este mai avantajos pentru SIF-uri capitalizarea BCR. La cota pe care o are, SIF Oltenia ar fi trebuit să încaseze dividende de şase milioane de euro. Impozitată, suma câştigată ar fi de 5,4 milioane de euro. La capitalizare însă, avem 6% din întregul profit, ceea ce înseamnă 15 milioane de euro“. Unii dintre brokerii olteni spun că decapitalizarea SIF nu este o decizie înţeleaptă.
„În această perioadă, nu cred că este important ca SIF 5 să fie decapitalizat, ci susţinut. Investiţiile în SIF-uri sunt unele pe termen mediu şi lung, acţionarii trebuie să se gândească la faptul că, în condiţii de decapitalizare, SIF nu-şi poate îndeplini planul de investiţii propus, iar cotaţiile vor scădea“, a spus Cristinel Sandu Popescu, de la Volt Invest Craiova. În prezent, SIF Oltenia a propus acţionarilor cele mai mari dividende brute pe 2009: 0,08 lei/acţiune. SIF 1 Banat-Crişana a propus 0,05 lei/acţiune (27,4 milioane de lei), SIF 2 Moldova – 0,06 lei/acţiune (31,1 milioane de lei), SIF 3 Transilvania – 0,03 lei/acţiune (32,7 milioane de lei) şi SIF 4 Muntenia – 0,04 lei/acţiune (32,2 milioane de lei). Un caz asemănător cu cel de la SIF Oltenia s-a produs la SIF 1 Banat-Crişana. Acţionarii au cerut în ultimele zile acordarea unui dividend brut de 0,1 lei/acţiune, adică dublu faţă de cât propun administratorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII