12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA, Franţa, Coreea şi Canada vor să ofere tehnologie pentru a doua centrală nucleară din România

SUA, Franţa, Coreea şi Canada vor să ofere tehnologie pentru a doua centrală nucleară din România

SUA, Franţa, Coreea şi Canada sunt interesate să furnizeze tehnologie pentru cea de-a doua centrală nucleară ce urmează să fie construită în România, pentru care în prezent se alege amplasamentul, potrivit datelor furnizate de Ministerul român al Economiei, la solicitarea NewsIn.

"Toate ţările dezvoltate deţinătoare de tehnologii din generaţia III+ şi/sau IV şi-au manifestat interesul de a participa cu tehnologie la proiect (printre acestea, SUA, Franţa, Republica Coreea, Canada). Totodată, o serie de investitori şi-au manifestat interesul de a participa la realizarea proiectului noii centrale nucleare", potrivit datelor transmise de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Reprezentanţii ministerului spun totodată că, deocamdată, sunt doar discuţii exploratorii cu aceştia, urmând ca o decizie privind tehnologia ce se va utiliza şi modul de finanţare a proiectului să fie stabilite de Guvernul României, la propunerea MECMA.

De asemenea, autorităţile spun că încă nu au ales un amplasament final pentru viitoarea centrală nucleară a ţării.

"Până în prezent a fost realizată o analiză a unor locaţii posibile pentru noua centrală nuclearoelectrică. Această analiză va trebui completată cu studii aprofundate privind geologia zonelor ce corespund cerinţelor de seismicitate şi cerinţelor de sistem, cum ar fi existenţa surselor de apă de răcire sau existenţa infrastructurii de transport energie electrică", se arată în datele trasmise de MECMA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS