21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOlt: Primarul din Verguleasa, condamnat pentru luare de mită

Olt: Primarul din Verguleasa, condamnat pentru luare de mită

Primarul comunei Verguleasa din judeţul Olt a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Edilul susţine că este nevinovat şi că va face recurs.

Petre Călinescu, primarul comunei Verguleasa din judeţul Olt, anchetat pentru luare de mită, a primit un an de închisoare cu suspendare pentru fapta sa. Edilul, care este şi profesor la şcoala din localitate, a fost condamnat zilele trecute, de magistraţii Curţii de Apel Craiova. Hotărârea nu este definitivă şi irevocabilă, potrivit unor surse judiciare.
Iniţial, primarul a fost sancţionat cu o amendă administrativă de 1.000 de lei de judecătorii Tribunalului Olt. Nemulţumit de soluţia dată, Parchetul de le lângă Tribunalul Olt a făcut apel, cerând o pedeapsă mai aspră. Cazul s-a judecat din nou la Curtea de Apel Craiova, magistraţii condamnându-l pe primar la un an de închisoare cu suspendare.
Călinescu a fost cercetat pentru că ar fi primit sute de butelii cu vin de colecţie, vechi de aproape zece ani, o medalie jubiliară din argint şi bani de la nişte cetăţeni cărora primarul le-ar fi promis diferite servicii pe care, de fapt, respectivii le meritau în mod legal. Unul dintre cei de la care primarul ar fi luat mită este Emanoil Zaharia din Verguleasa.

„Îmi cerea mereu vin“

Potrivit surselor judiciare, între anii 2001 – 2005, Zaharia i-ar fi dat primarului localităţii, la cererea acestuia, nu mai puţin de 50 de navete de butelii cu vin din vinotecă, vechi de aproape 10 ani, adică în jur de 300 de butelii. Zaharia a declarat la acea vreme, pentru Gazeta de Olt, că primarul i-a cerut vin în nenumărate rânduri şi că, în schimbul licorii, acesta urma să-l pună în posesie cu şapte hectare de teren agricol pe vechiul amplasament. „Era un drept al meu, iar primarul comunei mi-a promis în nenumărate rânduri că se va rezolva. Şi îmi cerea mereu vin. Iar eu nu sunt singurul în această situaţie“, a spus atunci Zaharia. Acesta a afirmat apoi că ulterior i-a dat primarului şi o medalie jubiliară din argint de la Banca Natională a României, scoasă la 125 de ani de la înfiinţarea BNR. „I-am dat această medalie jubiliară tot în speranţa că va face ceva pentru a mă pune în posesie pe vechiul amplasament. Degeaba“, a spus Emanoil Zaharia, fost director al Diviziei pentru controlul calităţii vinului şi băuturilor alcoolice din România.

Acuzat că a primit bani

O altă persoană de la care Petre Călinescu ar fi primit mită este Daniel Truşcă, din Drăgăşani. Conform declaraţiilor din dosar, omul i-ar fi dat primarului din Verguleasa 800 de lei, sumă în schimbul căreia Călinescu trebuia să-l ajute sa concesioneze un teren în localitate. În 2003, Truşcă a depus la Primăaria Verguleasa o cerere pentru concesionarea unei suprafeţe de teren. Ca să-l ajute în această problemă, edilul i-ar fi cerut solicitantului 1.000 de lei. Pentru că ar fi primit numai 800 de lei, Călinescu a „uitat“ cererea depusă de solicitant vreme de trei ani, până când omul s-a hotărât să spună totul procurorilor.

„Nu e nimic adevărat! Voi face recus!“

Primarul din Verguleasa susţine că este nevinovat şi că totul este o înscenare politică. „Cred că instanţa nici nu a văzut dosarul. Totul este o înscenare politică. Ne e nimic adevărat! Voi face recurs! Au fost audiaţi peste 35 de martori în acest dosar, iar dintre toţi, instanţa a crezut doar unul singur, care a fost contracandidatul meu la funcţia de primar şi care a spus că a văzut că am primit nişte cutii, darcă nu ştia ce e în ele. Nu există nici o probă clară împotriva mea. S-au făcut percheziţii la locuinţa mea, dar nu s-a găsit nimic. Păi dacă primeam 300 de butelii cu vin, chiar nu se găsea nici măcar o etichetă la mine acasă? Mi-au organizat şi flagrant şi nu m-au prins cu nimic. Sunt nevinovat, nu am luat nici o mită. Cât despre medalia pe care am primit-o, e adevărat, dar acea medalie nu e nici din argint, nici din aur. Domnul Zaharia a venit cu o plasă la mine la primărie şi mi-a dat acea medalie, care este, probabil, din tablă, o felicitare, un calendar şi o agendă. Felicitarea, calendarul şi agenda le am şi acum. Asta a fost tot, nu am luat mită de la nimeni“, susţine primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU