5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul ar putea fi adus în cătuşe la Craiova

Primarul ar putea fi adus în cătuşe la Craiova

Edilul suspendat Antonie Solomon are din ce în ce mai multe şanse să ajungă cu cătuşe la mâini în faţa unei instanţe din Craiova. Nu pentru a fi judecat, ci pentru a depune mărturie împotriva unor subalterni de la Inspecţia în Construcţii, deferiţi justiţiei pentru fapte de corupţie.

Curtea de Apel Craiova a fost nevoită să amâne din nou ieri judecarea fostului consilier local Aurel Bojenoiu, dar şi a funcţionarilor Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă, din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii de la primăria din localitate. După 15 luni, instanţa a ajuns ieri la al 14-lea termen în acest dosar de corupţie, în care dintre acuzaţiile aduse inculpaţilor nu lipsesc abuzul în serviciu, falsul intelectual, uzul de fals ori conflictul de interese.
Reamintim că funcţionarii Daici şi Păpălă au fost puşi sub acuzare de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru că au atestat în fals existenţa pe terenul municipalităţii a unei construcţii provizorii, aparţinând firmei SC TICSIM SRL, ai cărei asociaţi sunt fiica şi ginerele lui Bojenoiu. Raportul falsificat, întocmit de şeful Inspecţiei în Construcţii şi de omul său de încredere, a devenit hotărâre de consiliu, inclusiv prin votul lui Bojenoiu, deşi legea îi impunea să se abţină atunci când a fost supusă la vot această chestiune.

Cu duba la proces

Judecând procesul celor trei, instanţa a ajuns la concluzia că, pentru lămurirea situaţiei, este necesară şi ascultarea primarului Antonie Solomon, aşa că l-a citat ca martor. Numai că la termenul din 16 februarie, Solomon nu s-a prezentat. Primarul a trimis însă o cerere, prin care a solicitat să nu fie audiat în şedinţă publică, precum orice muritor, ci în camera de consiliu, „pentru a nu aduce atingere autorităţii administrativ-teritoriale“ pe care o reprezintă. Preşedintele completului de judecată a respins această cerere şi l-a citat din nou, pentru a-l audia pe Solomon în şedinţă publică. Citarea s-a făcut însă la domiciliu, iar primarul Craiovei nu mai este de găsit acolo de când a fost ridicat de procurorii DNA Piteşti.
La termenul de ieri, nu doar inculpaţii, prin avocaţii lor, au stăruit în audierea primarului, ci şi reprezentantul DNA Craiova, care şi-a luat angajamentul să comunice instanţei unde se află în arest Antonie Solomon, pentru a fi citat acolo în timp util. În urma trimiterii citaţiei la locul de detenţie, rămâne doar o formalitate pentru gardieni să-l urce pe Solomon în dubă în ziua procesului şi să-l aducă la Curtea de Apel Craiova, pentru a depune mărturie în faţa instanţei.
Următorul termen stabilit de preşedintele completului pentru judecarea acestui dosar este 20 aprilie, dată la care Solomon – dacă va mai fi în arest – ar putea fi adus cu duba, în cătuşe, de la Piteşti, în faţa instanţei craiovene. Potrivit unor surse judiciare, termenul din 20 aprilie ar putea fi preschimbat, în sensul devansării sale, astfel încât magistraţii să profite cât mai repede de arestarea preventivă a edilului, pentru a-l aduce în faţa completului de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII