10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMitingul tăcerii, amuţit de justiţie

Mitingul tăcerii, amuţit de justiţie

Comisia de avizare a manifestărilor publice din Primăria Craiova a autorizat pentru 8 martie organizarea de către Asociaţia pentru Promovarea Principiilor Europene în Noile Structuri ale Societăţii Româneşti, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din municipiu, a unui miting de solidaritate cu primarul Craiovei. N-a contat faptul că asociaţia cu pricina este, de fapt, din Piteşti, iar activitatea ei nu are nici o treabă cu arestarea lui Solomon, ci are drept scop statutar obligarea „funcţionarilor publici să deservească toţi cetăţenii, fără toane, fără fals ascendent, să accepte poziţia corectă, aceea de slujbaşi ai cetăţenilor“.
Mitingul s-a dorit unul record, care să înceapă la ora 9.30 şi să ţină până la ora 20.00, timp în care susţinătorii primarului plănuiseră să-l întâmpine pe Solomon după ce va fi eliberat din arest, iar apoi să continue cu o mare sărbătoare populară, cu joc şi voie bună pe muzica Ansamblului „Maria Tănase“. N-a fost să fie aşa.
Mitingul pro-Solomon de ieri-dimineaţă a debutat sub semnul unor noi lozinci amplasate pe frontispiciul Primăriei Craiova de angajaţii „imparţiali“ ai acestei instituţii. Sus, deasupra intrării, un afiş enorm menţiona: „Un suflet mare nu poate fi închis niciodată!“, iar lângă intrare un alt banner parcă se adresa judecătorilor piteşteni, prezentând un citat din însuşi Antonie Solomon: „Îmi plac munca, libertatea, dispreţuiesc singurătatea şi cred în bunul Dumnezeu!“.
Cu vreo două-trei minute după ora anunţată, odată cu primii fulgi de nea, au început să-şi facă apariţia în faţa teatrului şi protestatarii. Printre ei, o grămadă de angajaţi ai municipalităţii, care ar fi trebuit la acea oră să fie la muncă.
Câţiva revoluţionari de frunte ai urbei, pe post de organizatori (aceiaşi ca şi la mitingul de joi), au împărţit insigne cu chipul primarului, fulare albe, dar şi tricouri pe care scria „Un suflet mare nu poate fi închis!“. Într-un colţ, un alt personaj împărţea ziare – „Flacăra lui Adrian Păunescu“, având pe prima pagină un articol în sprijinul edilului craiovean.
Apoi participanţii şi-au ocupat poziţiile şi… au tăcut.

„Nu facem altceva decât să tăcem“

Ca să nu o mai dea în bară ca la mitingul de joi, unde tot felul de beţivi şi aurolaci se adunaseră să scandeze în favoarea lui Solomon, organizatorii acţiunii de ieri au ales calea unui miting al tăcerii. „La acest miting nu facem altceva decât să tăcem şi să tragem speranţă ca primarul să fie cercetat şi judecat în libertate“, a spus reprezentantul organizatorilor, Petre Nadolu.
Regula tăcerii era atât de strictă încât câţiva dintre organizatori au luat foc în momentul în care ziariştii i-au întrebat pe protestatari care este obiectivul acţiunii lor. „Nu spuneţi nimic. Am hotărât că facem un miting al tăcerii, aşa că tăceţi!“, le-a strigat un revoluţionar expert în dirijat manifestanţii. Ordinul a fost respectat însă doar câteva minute. Când „zbirul“ s-a îndepărtat, limbile s-au dezlegat.
„Solomon a fost bun cu noi şi îl aşteptăm până când se va întoarce. Eu am încredere în el că e cinstit. El nu lua bani, dimpotrivă, dădea bani la cei nevoiaşi“, spunea o femeie din dosul unui enorm banner pe care scria: „Antonie Solomon, primarul inimilor noastre“. „Sunt sigur că nu e vinovat! Cred că cineva de la guvern, de la justiţie a avut ceva cu el, de l-au arestat. E o răzbunare!“, susţinea un bătrânel din rândul al doilea.

„Mititelu, sifonar“

Câţiva tineri cu fulare alb-albastre la gât s-au strecurat discret printre protestatari. Lumea nu i-a băgat în seamă până ce nu au ridicat deasupra capetelor trei bannere pe care scria cu majuscule numele lui Adrian Mititelu, iar dedesubt era desenat un… sifon! „Mititelu, sifonar“, au apucat câţiva să strige, fiind însă înghiontiţi de reprezentanţii organizatorilor, care i-au obligat să-şi ascundă imediat afişele anti-Mititelu.
Pe la ora 10.00, se strânseseră deja vreo 400 de manifestanţi, numărul lor ajungând la 600-700 în jurul orei 11.00, după estimările jandarmilor. Pentru asigurarea ordinii publice, jandarmii pregătiseră un dispozitiv complex, format din 20 de subofiţeri la faţa locului, încă 20 în aşteptare la mică distanţă, plus alţi 20 consemnaţi la unitate, gata să intervină oricând. În plus, la faţa locului se aflau câteva patrule ale Poliţiei Comunitare, dar şi mai mulţi agenţi de poliţie. De peste drum, cu mare discreţie, un poliţist filma tot mitingul, pentru a-i putea identifica pe cei care ar fi tulburat acţiunea de sprijinire a primarului arestat. Din fericire pentru toate aceste forţe de ordine, vremea rea a reuşit să-i împrăştie pe manifestanţi. La ora 15.00, când Curtea de Apel Piteşti a dat verdictul de menţinere în arest a primarului Craiovei, doar câţiva oameni mai protestau.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII