31.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDauna medie pe RCA a fost de 1.200 euro în 2009, aproape dublu faţă de nivelul din 2005

Dauna medie pe RCA a fost de 1.200 euro în 2009, aproape dublu faţă de nivelul din 2005

Dauna medie înregistrată de asigurători pe segmentul de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) a fost de 1.200 euro în 2009, aproape dublu faţă de valoarea ei în urmă cu trei-patru ani, pe fondul înnoirii parcului auto şi a creşterii frecvenţei daunelor, a declarat joi preşedintele UNSAR.

"În ultimii patru ani – din 2005 anul de început al liberalizării tarifelor RCA şi până în 2009 -, daunele apărute au crescut de două ori mai repede decât tarifele. Astfel, prima medie RCA a crescut cu câte 21% pe an, în timp ce daunele apărute pe această clasă s-au majorat cu o medie anuală de circa 44%. Putem, aşadar, spune că, în mod conştient sau nu, tarifele au rămas mult în urmă faţă de evoluţia daunelor", a mai spus preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR), Cristian Constantinescu, la un eveniment organizat de Media Xprimm.

El susţine că o altă cauză a creşterii daunei medii este reprezentată de apariţia unui număr tot mai mare de daune mari.

"Multe dintre acestea includ pretenţii de despăgubire pentru vătămari corporale/daune morale. Pe de o parte este vorba de daune întâmplate în străinătate, unde se aplică jurisprudenţa şi limitele de despăgubire din ţările respective, dar şi în România încep să se multiplice notificările de asemenea daune mari, care includ pretenţii din ce în ce mai mari de indemnizare pentru vătămări corporale şi daune morale", a explicat Constantinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS