14.4 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePrimăria Generală va cere guvernului să cumpere case pentru persoanele din blocurile cu risc seismic

Primăria Generală va cere guvernului să cumpere case pentru persoanele din blocurile cu risc seismic

Primăria Capitalei va cere guvernului să cumpere de la dezvoltatorii imobiliari, printr-un credit, circa 3.500 de apartamente, unde să fie mutate persoanele care stau în prezent în blocuri cu risc seismic mare, marcate cu bulină roşie, a declarat, miercuri, primarul general Sorin Oprescu.

Oprescu a precizat că pe piaţă sunt în jur de 10.000 de apartamente finalizate, necesarul pentru persoanele care locuiesc, în prezent, în cele 301 de clădiri cu bulină roşie ce trebuie consolidate fiind de circa 3.500 de apartamente.

Edilul-şef al Capitalei a spus că a avut o primă discuţie cu premierul Emil Boc şi a avansat ideea ca apartamentele să fie cumpărate prin leasing financiar.

La efortul financiar necesar pentru achiziţionarea acestor case ar urma să contribuie şi municipalitatea, însă edilii nu au precizat deocamdată cu ce procent. 

Oprescu a mai subliniat că îşi doreşte ca şi primăriile de sector să se implice în consolidările de locuinţe.

Aproape 400 de clădiri din Bucureşti riscă să se prăbuşească la un cutremur comparabil ca intensitate cu cel din martie 1977, potrivit specialiştilor în seismologie contactaţi de NewsIn.

"Bucureştiul este recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Cu cât clădirile sunt mai vechi, mai înalte şi au spaţii publice mai largi la parter, cu atât vor fi mai avariate în cazul unui cutremur", a declarat, pentru NewsIn, Dan Lungu, director general al Institutului Naţional al Monumentelor Istorice şi profesor la Universitatea Tehnică de Construcţii.

Potrivit lui Lungu, clădirile cu cel mai mare risc seismic sunt cele din beton armat construite înaintea celui de-al doilea Război Mondial, în zona centrală a Capitalei.

Ultimul cutremur devastator din România a avut loc în seara zilei de 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 grade. În urma acestui cutremur au murit peste 1.500 de oameni, majoritatea în Capitală.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU