22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalul de Urgenţă, trezit din amorţeală

Spitalul de Urgenţă, trezit din amorţeală

Podele lustruite, bolnavi curaţi şi parfumaţi, cearşafuri imaculate şi fără găuri, asistente drăguţe şi atente cu bolnavii, toate acestea au făcut parte din repertoriul de protocol cu care angajaţii Spitalului de Urgenţă Craiova s-au pregătit pentru vizita lui Adrian Streinu-Cercel.

Vestea vizitei la Craiova a Secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, i-a scos vineri din amorţeală pe angajaţii Spitalului de Urgenţă Craiova. Medicii, asistenţii, infirmierele şi femeile de la curăţenie au intrat în priză de la prima oră a dimineţii ca să facă o impresie bună reprezentantului Ministerului Sănătăţii. Cel mai mult au avut de lucru îngrijitoarele (cum sunt denumite oficial femeile de serviciu). Acestea au făcut curăţenie prin toate colţurile secţiilor, cuprinse de o poftă febrilă de muncă, nemaîntâlnită de ani buni în spitalul craiovean.
Şi dacă într-o zi obişnuită îngrijitoarele erau flori rare prin spital, acum pe fiecare etaj activau câte două, dotate unele cu mături, altele cu mopuri şi găleţi. Nici secţiile nu scăpaseră de curăţenia generală. Din saloane nu mai răzbătea mirosul greu de transpiraţie sau de picioare murdare, ci un parfum floral, iar bolnavii, proaspăt spălaţi, se odihneau în sfârşit pe cearşafuri curate. Medicii şi asistentele scoseseră de la naftalină bonetele şi măştile tot de ochii reprezentantului ministerului, ca să vadă acesta cum respectă ei carantina, şi tot de ochii lui îşi petreceau mult mai mult timp prin saloane. Copleşiţi de atâta atenţie, pacienţii nu mai înţelegeau ce se întâmplă.

Bolnavii au rămas fără medicamente

Şi cum este normal într-un spital aflat sub carantină, rudele bolnavilor nu au mai avut voie să intre în unitatea medicală. Agenţii de pază de la principalele căi de acces s-au proţăpit ţanţoşi în faţa oamenilor care nu voiau să priceapă de ce, dintr-odată, nu li se mai dădea voie să-şi viziteze rudele, când până acum nu s-a ţinut cont de carantină. Unii au încercat chiar să forţeze cordonul format din oamenii de ordine, care nu s-au lăsat înduplecaţi nici cu rugăminţi, dar nici cu bani. Insistenţa unora dintre rudele pacienţilor era explicabilă: fără rude, bolnavii rămâneau fără tratament pentru că spitalul nu are nici măcar medicamente şi materiale de strictă necesitate.
„Îl am pe bărbatu-meu internat la etajul IV şi trebuie să-i duc medicamente, dar nu-mi dau voie să intru. Cică vine nu ştiu cine de la minister. Nu mă interesează. Ce, dacă vine ăla de la minister îi cumpără el medicamente?“, se plângea unei cunoştinţe o femeie între două vârste, supărată foc. Altă femeie s-a luat la ceartă cu unul dintre agenţii de pază, care tocmai îi barase calea soţului ei.
„Nu pune mâna pe el, că este orb. Dumitale ţi-ar plăcea să te iau şi eu de mână şi să te îmbrâncesc aşa? De ce îţi baţi joc de un om bolnav?“. Şi avalanşa de reproşuri a continuat până când agentul de pază şi-a ieşit din fire şi i-a închis gura cu următoarea replică: „Taci din gură, ţaţo!“.

După patru ore, podelele luceau de curăţenie

Au trecut mai bine de patru ore de când începuse curăţenia generală prin spital şi îngrijitoarele nu dădeau deloc semne de oboseală. Dacă pica secretarul de stat tocmai atunci şi nu le găsea la datorie? Ba, ca să aibă mai mult spor la treabă, conducerea spitalului chemase la serviciu şi oamenii din concediu. Iar pe la prânz, după ore şi ore de lustruit şi răslustruit scările şi podelele, acestea căpătaseră un luciu neobişnuit, care i-a făcut pe unii medici să calce mai cu băgare de seamă.
Dar secretarul de stat n-a mai venit. După ce joi a vizitat spitalele din Leamna, Filiaşi, Calafat şi Băileşti, vineri, Adrian Streinu-Cercel a mai avut timp „doar“ pentru un control rapid la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova, Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova, Spitalul Segarcea şi Spitalul Dăbuleni, înainte de a pleca spre unităţile medicale din judeţul Olt. Gurile rele spun că reprezentantul Ministerului Sănătăţii nici n-ar fi avut în plan să vadă Spitalul de Urgenţă din Bănie, scopul prezenţei sale în judeţul Dolj fiind unul precis: de evaluare a spitalelor care urmează să treacă până la 1 iulie în subordinea primăriilor. Iar Spitalul de Urgenţă din Craiova este una dintre puţinele unităţi medicale cu paturi care vor rămâne în continuare în subordinea Ministerului Sănătăţii.
În final, chiar dacă nu au avut ocazia să-l vadă pe Adrian Streinu-Cercel, angajaţii celui mai mare spital din Oltenia au rămas totuşi cu satisfacţia muncii bine făcute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII