14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Protest anticomasare

Câţiva salariaţi ai Grupului Şcolar „Anghel Saligny“ din Craiova, o mână de elevi şi doi-trei părinţi ai copiilor care învaţă la acest liceu au organizat vineri o acţiune de protest ca urmare a deciziei Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj de a comasa unitatea cu Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu“.
Din cele menţionate de reprezentanţii şcolii, comasarea le-a fost impusă de reprezentanţii ISJ Dolj, iar elevii vor fi mutaţi în spaţii insuficiente. „Această comasare a fost făcută haotic, fără a se ţine cont şi de doleanţele noastre. Am bătut în ultimele zile la uşi închise atât la ISJ Dolj, cât şi la Primăria Craiova. Noi nu vrem să părăsim acest local în care doar în ultimii patru ani s-au investit aproximativ 12 miliarde de lei vechi. În unul dintre imobilele şcolii am reuşit să facem chiar şi un minihotel, pentru a găsi surse de autofinanţare. Aceste camere le-am închiriat muncitorilor din alte judeţe care au lucrat la refacerea drumurilor“, a precizat Elena Anghel, liderul sindicatului din liceu.

Elevii s-au plictisit repede

Acţiunea a fost programată pentru ora 12.00, dar pe la 12.15 elevii se plictiseseră deja să protesteze. Câţiva dintre ei au rămas totuşi la miting, la insistenţele cadrelor didactice. Părinţii prezenţi la acţiune au ţinut să precizeze că au contribuit financiar la reamenajarea claselor, plătind anual cel puţin 60 de lei pentru fondul şcolii, deşi unii dintre ei nu mai au serviciu. „Dacă această comasare are loc, ne vom retrage copiii de la Colegiul Tehnic «C.D. Neniţescu» şi îi vom înscrie la alte şcoli. Prin faptul că orele le vor face la un liceu, iar laboratoarele şi practica la altul, copiii noştri vor fi debusolaţi. Vom pierde tot ce am investit în ei“, a spus mama unei eleve de clasa a X-a, Margareta B.

Comasarea salvează şcoala

Reprezentanţii ISJ Dolj au precizat că această comasare vine de fapt în sprijinul cadrelor didactice, grupul şcolar neavând suficiente fonduri pentru a supravieţui pe cont propriu. „Această unitate de învăţământ nu putea să asigure salariile nici până la sfârşitul anului. Cadrele didactice de cultură generală nu vor intra în procesul de restrângere de activitate, singurii afectaţi vor fi inginerii şi maiştrii. Comasare salvează această şcoală, care în ultimii ani nu şi-a completat numărul de clase. De exemplu, în 1990 erau 80 de clase, iar azi sunt doar 500 de elevi în toată unitatea de învăţământ…“, a precizat Diana Buşoi, inspector general al ISJ Dolj. Reprezentanţii ISJ au menţionat că laboratoarele de la Grupul Şcolar „Anghel Saligny“, dotate prin fonduri PHARE, vor rămâne funcţionale pentru elevi, iar practica şcolară se va desfăşura tot în această unitate de învăţământ.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS