5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSporuri care exced cadrul legal de 259.000.000 de euro

Sporuri care exced cadrul legal de 259.000.000 de euro

Aproximativ 400.000 de angajaţi din administraţia locală au încasat în perioada 2008-2009 drepturi băneşti care exced cadrul legal, în sumă de 259 de milioane de euro, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Gheorghe Gherghina.
„La sfârşitul lui 2009 erau aproximativ 400.000 de salariaţi care beneficiaseră de drepturi pe lângă cele prevăzute de lege. Potrivit rapoartelor Curţii, trebuie recuperate drepturi stabilite pe lângă lege în sumă de două milioane de euro“, a spus Gherghina.
Printre sporurile identificate de Curtea de Conturi se numără: spor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, spor pentru refacerea capacităţii de muncă, spor pentru refacerea după concediul de odihnă, spor sau indemnizaţie pentru ţinută decentă, normă sau indemnizaţie de hrană, sume plătite pentru reprezentare, ajutor de căsătorie, indemnizaţie pentru ziua de naştere, spor de cantină etc.
De aceste drepturi au beneficiat atât demnitarii, cât şi personalul public angajat sau personalul contractant, respectiv cu contracte în colaborare.
Statul poate recupera sigur două milioane de euro din paguba de 259 de milioane de euro creată prin încasarea sporurilor ilegale de către bugetari, pentru cazurile în care au fost date sentinţe judecătoreşti definitive, a declarat, aseară, Gheorghe Gherghina. „Raportul Curţii de Conturi făcea referire la recupererea întregii sume care a fost câştigată prin acordarea ilegală a unor sporuri. Curtea a considerat că urmează să fie recuperate 259 de milioane de euro, însă noi am luat în calcul ca sume sigure ce pot fi recuperate echivalentul a două milioane de euro. Este vorba despre acele cazuri în care fie deciziile au trecut de toate instanţele, fie nu au fost atacate“, a precizat Gherghina.
Secretarul de stat în MFP a explicat că în cazul celorlalte procese aflate pe rol este posibil ca instanţele să nu dea câştig de cauză statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII