Începând cu data de 16 februarie 2010, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt şi Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centru Regional Craiova au lansat o campanie de prevenire a traficului de persoane cu mesajul „Traficul de persoane nu iartă”, dorindu-se, prin această expresie, să se atragă atenţia asupra faptului că „în spatele fiecărei promisiuni, se poate ascunde sfârşitul libertăţii tale”. Această campanie se derulează în cadrul programului „Reducerea numărului de victime române şi bulgare traficate în Spania şi Italia” proiect ROBSI co-finanţat de Comisia Europeană.
Campania se va derula, în perioada 16 februarie – 15 octombrie 2010, şi urmăreşte informarea, în vederea conştientizării populaţiei, la nivel internaţional cât şi naţional, în ţările de origine şi ţările de destinaţie, cu privire la existenţa traficului de persoane, în cele mai variate forme, precum şi cu privire la riscurile asociate acestui fenomen. Astfel, în cadrul acestei campanii, va derularea activităţi de prevenire la instituţiile de învăţământ de pe raza judeţului Olt.
În urma studiilor întreprinse, s-a constatat necesitatea derulării unui astfel de program deoarece, în anul 2007, din cele 1780 de victime identificate, înregistrate, la nivel naţional, 458 erau exploatate în Spania, iar 469 în Italia, ceea ce reprezintă un procent de 52% din numărul victimelor identificate în 2007. Începând cu data de 01.01.2007, controlul la graniţele interne din cadrul Uniunii Europene a devenit mai permisiv şi, în consecinţă, au fost mai dificil de identificat posibilele victime din România şi Bulgaria.
În 2009, au fost înregistrate, în evidenţele Inspectoratului General al Poliţiei Române – Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, 780 de victime, cu 37% şi 56% mai puţin faţă de 2008, respectiv 2007, dintre care, doar un procent de 41% (322) victime au fost identificate ca traficate pe parcursul anului 2009.
La nivelul judeţului Olt, în cursul anului 2009, au fost înregistrate 11 victime (4 bărbaţi şi 7 femei). Dintre acestea, 7 provin din mediul rural, iar 4 din mediul urban, 5 fiind minori şi 6 majori. În ceea ce priveşte modul de exploatare, 7 victime au fost exploatate sexual şi 4 victime exploatate prin muncă. În ceea ce priveşte ţara de destinaţie a exploatării, o victimă a fost depistată în Spania, 2 victime în Italia, 3 în Slovacia şi 5 în România.
De asemenea, în cursul anului 2008, au fost identificate 1.240 de victime, dintre care 614 femei (49%) şi 626 de bărbaţi ( 51%), provenind în proporţie de 60% din mediul rural (751 de victime), 36% din mediul urban (455) şi 4% (34 de victime) din Capitală.
Grupul ţintă principal pentru campania care se va desfăşura în România şi Bulgaria este reprezentat atât femei cât şi bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, potenţiale victime ale oricărei forme de exploatare.
Grupul ţintă principal pentru campania care se va desfăşura în Spania şi Italia este reprezentat de publicul larg.
Campanie de prevenire a traficului de persoane în judeţul Olt
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei