21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai multe ţări vor intra în incapacitate de plată în următorii ani - economist

Mai multe ţări vor intra în incapacitate de plată în următorii ani – economist


 Mai multe ţări vor intra probabil în incapacitate de plată a datoriilor de stat în următorii ani, iar investitorii vor forţa autorităţile din Statele Unite să reducă cheltuielile publice, anticipează Kenneth Rogoff, fost economist-şef al FMI şi profesor la Universitatea Harvard.

"În urma crizelor bancare, vedem de obicei mai multe defaulturi suverane, să zicem în câţiva ani. Anticipez că asta se va întâmpla din nou", a afirmat Rogoff, prezent marţi la un forum pe teme economice în Tokyo.

Pieţele financiare vor determina la un moment dat creşterea dobânzilor, iar statele europene cu probleme, precum Grecia şi Portugalia, vor avea "multe dificultăţi", consideră Rogoff.

"Este foarte, foarte greu să determinăm momentul, dar se va întâmpla. În ţările bogate, precum Germania, Statele Unite şi poate Japonia, vom vedea creştere economică lentă. Vor strânge cureaua când vor fi lovite de problema dobânzilor. Vor face faţă", anticipează economistul.

Datoriile publice şi deficitele bugetare sunt urmărite tot mai atent la nivel mondial, după ce au crescut puternic în volum în timpul crizei financiare şi recesiunii, pe fondul creşterii cheltuielilor şi scăderii veniturilor bugetare.

Temerile legate de capacitatea Greciei de a se finanţa şi de a-şi respecta obligaţiile faţă de creditori au lovit sever pieţele financiare din ianuarie, când guvernul de la Atena a anunţat creşterea deficitului bugetar la 12,7% în 2009, de peste trei ori mai mult decât indicau estimările oficiale.

Rogoff a caracterizat politica fiscală a Japoniei drept "scăpată de sub control". Japonia are cea mai mare datorie publică din lume, care depăşeşte de aproape două ori mărimea economiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS