5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Bătrâna“ Dacie, cea mai furată maşină

„Bătrâna“ Dacie, cea mai furată maşină

În 2009, din judeţul Dolj au fost furate peste 50 de autoturisme, motociclete, scutere sau ATV-uri, Dacia ocupând primul loc pe lista celor mai furate maşini, ca şi la nivel naţional de altfel.

Potrivit unei statistici întocmite de Poliţia Română, în 2009 au fost furate în România 4.809 autovehicule, mai puţin de jumătate dintre acestea fiind recuperate, adică 2.335. Cele mai multe au fost furate autoturismele – 3.876, urmate de motociclete şi mopede – 724, autobuze, autocare, autocamioane, tractoare – 125 şi utilaje. Cea mai vizată maşină de către hoţi a fost autohtona Dacie, urmată la mare distanţă de BMW, Audi, Volkswagen şi Mercedes. Dacă „bătrâna“ Dacie este furată cu uşurinţă din cauza încuietorilor care se pot deschide chiar şi cu o şurubelniţă, autoturismele străine au fost furate, de obicei, din cauza ignoranţei posesorilor, care le-au lăsat pornite şi au intrat pentru scurt timp în magazine. De asemenea, majoritatea autovehiculelor care au fost furate nu aveau montate sisteme de alarmare.
Pe parcursul anului trecut, poliţiştii de la Furturi Auto au cercetat 1.593 de persoane. Dintre acestea, 193 au fost prinse în flagrant, 243 au fost reţinute, iar pentru 231 dintre ele instanţele de judecată au emis mandate de arestare preventivă la solicitarea procurorilor.

Dacia, campioană şi în Dolj

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, în 2009 ofiţerii de la Furturi Auto au fost sesizaţi despre furtul a 52 de autoturisme, motociclete sau ATV-uri. Dintre cele 52 de furturi sesizate, în şase cazuri a fost vorba despre motociclete şi scutere, în cinci – despre ATV-uri, restul fiind autoturisme. Potrivit poliţiştilor doljeni, hoţii au vizat în principal Daciile, urmate la mare distanţă de BMW-uri mai vechi. Dintre furturile sesizate în 2009, poliţiştii nu au reuşit să găsească până acum cinci motociclete, nici un ATV şi şapte autoturisme. Oamenii legii au cercetat pentru furturile comise 45 de persoane, dintre care patru au fost prinse în flagrant.
Hoţii de maşini au început 2010 în „forţă“, de la începutul anului fiind reclamate şapte furturi de autoturisme, din care au fost deja găsite şi recuperate cinci.
Un caz care le-a dat bătăi de cap poliţiştilor doljeni a fost finalizat în 2009, privind însă furturile de maşini comise de doi tineri de etnie romă în 2008. Gheorghe Dumitru şi Simion Zătreanu, ambii de 18 ani, de etnie romă, din Craiova, au fost trimişi în judecată în martie 2009, pentru comiterea infracţiunilor de furt calificat, conducere fără permis, părăsirea locului accidentului, lipsire de libertate şi distrugere. Poliţiştii au stabilit că, în perioada februarie-aprilie 2008, ei au furat din Craiova şase autoturisme de diverse mărci, pe care le-au condus pe drumurile publice, chiar dacă nici unul dintre ei nu avea permis. Cei doi plecau cu orice maşină putea fi pornită sau care era lăsată pornită de şoferi. Cei doi au reuşit „performanţa“ să fure un Opel Vectra, al cărui şofer l-a lăsat pornit şi cu un pasager pe locul din spate – soacra sa. Romii s-au urcat în maşină şi au plecat, iar după aproximativ 500 de metri au dat femeia jos şi au plecat mai departe. Poliţiştii doljeni au mai stabilit că ambii romi abandonau maşinile după ce se plimbau, nu înainte să ia din acestea diverse bunuri.

Maşini date în urmărire

Pe pagina de internet a Poliţiei Române, la secţiunea „Urmăriri“, figurează ca fiind furate patru autoturisme înmatriculate în Dolj. Este vorba de un Audi A4 cu numărul DJ-29-ENA, o Dacia 1307, cu numărul DJ-32-VHL, o Dacia 1310 cu numărul DJ-01-XHJ şi un Suzuki cu numărul DJ-81-COX. IPJ Dolj a comunicat că aceste autoturisme au fost furate din alte judeţe.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII