17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Brestei, sub ape

În cartierul craiovean Brestei, cinci străzi şi peste 100 de locuinţe sunt inundate de apa rezultată din ploile care au căzut în ultimele zile şi din topirea zăpezii,  iar autorităţile locale nici nu se deranjează să ia vreo măsură.

Peste o sută de gospodării inundate, cinci străzi sub apă, zeci de craioveni care îşi păzesc zi şi noapte casele, copii purtaţi de părinţi în braţe, pentru a ajunge la şcoală. Aceasta este situaţia în cartierul craiovean Brestei de peste o săptămână.
Povestea se repetă în fiecare an şi autorităţile locale nu au mişcat un deget. Singurii care au venit în sprijinul locuitorilor de pe strada Fermierului şi Aleile IV, V, VI şi VII Brestei au fost echipajele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj şi Compania de Apă „Oltenia“ (CAO).
„Deşi zona respectivă nu are sistem de canalizare pentru preluarea apelor meteorice, fiind vorba de o situaţie deosebită, CAO participă alături de ISU cu utilaje speciale şi personal în toate zonele aferente“, a precizat Mihaela Chiriţescu, reprezentantul CAO.
În cartierul Brestei, apa măsoară o jumătate de metru în unele locuri. Unii localnici şi-au improvizat podeţe pentru a ajunge în case şi au aşezat saci cu nisip la uşi. Pentru a ajunge pe strada Brestei, merg prin apă până la genunchi, cu cizme de cauciuc şi au încălţăminte de schimb.
„Aici nu poţi să mergi decât cu cizme de cauciuc. În curte am pus nişte spaliere, că altfel înotăm. Ne-a intrat deja în casă. Îmi este teamă să nu cadă casa, că este de chirpici“, se plângea o femeie de pe Aleea IV Brestei, nr. 92. Vecinii îşi încărcau lucrurile într-o maşină, fiindcă apa intrase deja în toată casa. „Apa a intrat în casă, parchetul s-a umflat. Nimeni nu vine să ne ajute. Primăria spune că ne-am ridicat case fără autorizaţie, dar suntem aici de ani buni“, a adăugat Victor Popa.

S-a acţionat până i-a luat apa

Ajunşi la limita răbdării, locuitorii din Brestei ameninţă să iasă în stradă. Poate aşa vor determina autorităţile locale să ia măsuri.
„Suntem bătaia lor de joc! Primăria nu se implică. Să trimită un utilaj care să sape un şanţ, ca să se scurgă apa. Spun că nu avem autorizaţii, dar suntem aici din anii ‘80. Pompierii şi cei de la Apă trag cât pot, dar de la o zi la alta nivelul apei creşte, pentru că se încălzeşte vremea şi se topeşte zăpada“, a spus Titu Bercea, de pe strada Fermierului. Oamenii sunt neputincioşi în faţa apelor, nu mai fac faţă cu lopeţile şi găleţile. Ei ameninţă administraţia locală şi se aşteaptă la ce este mai rău odată cu încălzirea vremii şi topirea gheţii.
De la primărie vine un răspuns sec, care ne arată cât de îngrijoraţi sunt aleşii şi coordonatorii administraţiei locale de soarta craiovenilor din Brestei.
„În zona Brestei s-a acţionat încă de la începutul acestei săptămâni… Acţiunea de evacuare a apei va continua până când situaţia va fi rezolvată în respectiva zonă“, a declarat Carmen Licu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova. Într-adevăr, s-a acţionat atât de bine, încât apa a ajuns în aceste zile din stradă în casele oamenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII