19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie la „bulgăroaice“, „italience“ sau „irlandeze“

Atenţie la „bulgăroaice“, „italience“ sau „irlandeze“

După spusele poliţiştilor de la Serviciul Rutier, o bună parte din autovehiculele înmatriculate în alte state, care circulă pe drumurile din judeţul Dolj, sunt în afara legii, pentru că proprietarii acestora nu au RCA sau ITP valabile. Numărul maşinilor înmatriculate în Bulgaria, Anglia, Italia ori Irlanda care circulă în Dolj este o enigmă pentru autorităţi, pentru că aceste autovehicule nu sunt în nici o evidenţă.

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Dolj are în evidenţe 144.707 autovehicule înmatriculate, în creştere cu 5,6 la sută faţă de anul 2008. Dacă, la începutul lunii decembrie 2008, în Dolj erau înscrise 137.013 autovehicule, de atunci şi până acum au mai fost înmatriculate în circulaţie 21.373, iar alte 12.131 au fost radiate. Certificatele de înmatriculare emise în anul 2009 au fost cu 17 la sută mai puţine decât în 2008, reprezentanţii SPCRPCIV Dolj punând această scădere pe seama crizei economice. Din totalul maşinilor înmatriculate, în anul 2009, în judeţul Dolj, numai 13,60 la sută au fost noi (845 de maşini produse în România şi 1.916 din import), în restul cazurilor fiind vorba de maşini uzate din import şi de transcrieri ale dreptului de proprietate. Pe lângă aceste autovehicule, în judeţul Dolj au intrat şi autovehicule înmatriculate în alte state, cele mai multe în Bulgaria, Irlanda, Anglia, Franţa sau Italia. Numărul exact al acestor autovehicule este necunoscut în prezent, pentru că ele nu figurează în nici o evidenţă, fie ea a SPCRPCIV Dolj, RAR, ARR sau a Autorităţii Vamale. Numai poliţiştii de la Rutieră introduc într-o bază de date aceste autovehicule, însă numai pe cele oprite cu ocazia controalelor în trafic.       

Multe maşini circulă cu asigurări false sau fără ITP

Reprezentanţii Biroului Rutier Craiova au precizat că, în cursul anului 2009, au oprit în trafic şi au luat în evidenţe peste 2.000 de maşini înmatriculate în alte state şi care sunt deţinute de doljeni. Numai de la începutul acestui an au fost oprite în trafic peste 250 de maşini cu numere străine, atât acestea, cât şi proprietarii lor fiind luaţi în evidenţe. Conform celor spuse de poliţiştii de la Rutieră, o parte dintre maşinile cu numere străine oprite în trafic sunt în neregulă, mulţi proprietari circulând fără a avea poliţa de răspundere civilă auto (RCA) valabilă sau inspecţia tehnică periodică (ITP) la zi. Nu puţine sunt cazurile în care ofiţerii de la Rutieră depistează în trafic maşini cu numere de Anglia, Franţa, Italia sau Irlanda, cu RCA false, conduse de cele mai multe ori de craioveni de etnie romă. Explicaţia ar fi aceea că preţul unei RCA pentru maşinile înmatriculate în alte state este destul de mare, dar şi că ITP-ul se poate face numai în statul în care este înmatriculat autovehiculul respectiv.
Astfel, în urma unei razii în trafic organizate în urmă cu câteva zile în municipiul Craiova, din 125 de autovehicule oprite în trafic şi verificate de poliţiştii de la Rutieră, 20 nu aveau ITP-ul efectuat, iar cinci şoferi nu aveau poliţe RCA valabile pentru maşinile pe care le conduceau. O acţiune de verificare a autoturismelor cu numere de Bulgaria efectuată în august 2009 de poliţişti împreună cu inspectorii RAR Dolj a scos la iveală faptul că aproape jumătate dintre ele nu aveau ITP-ul la zi şi prezentau defecţiuni la mecanismul de frânare sau la cel de direcţie. Atunci, în şase zile de acţiuni în trafic, au fost aplicate 48 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 17 pentru defecţiuni tehnice, şapte pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice şi 13 pentru că circulau cu anvelope uzate.

Daunele se recuperează în instanţă

În cazul unui accident, când vinovatul este un şofer care nu are RCA pentru maşina pe care o conduce păgubitul, nu îşi poate recupera contravaloarea daunelor decât în instanţă sau la mica înţelegere. Astfel, ofiţerii de la Rutieră au explicat că, în cazul unei tamponări din vina unui şofer care nu are pentru autovehicul un RCA valabil, se întocmeşte un proces-verbal şi se reţin numerele maşinii şi certificatul de înmatriculare, iar şoferul este sancţionat contravenţional. „Pe lângă sancţiunea aplicată pentru lipsa poliţei RCA, şoferul vinovat va fi sancţionat şi pentru abaterea care a dus la producerea tamponării“, a explicat Alin Apostol, ofiţer în cadrul Biroului Rutier Craiova. În acest caz, păgubitul nu are altă soluţie decât să îl acţioneze în instanţă pe şoferul vinovat ca să îşi recupereze contravaloarea daunelor, iar dacă are asigurare CASCO îşi repară maşina în baza ei, urmând ca asiguratorul să îşi recupereze banii în instanţă. Mai există soluţia micii înţelegeri între şoferi, care se face de obicei fără a se mai prezenta la Biroul Tamponări, situaţie în care vinovatul plăteşte daunele şi scapă de sancţiunile poliţiştilor. În cazul unui accident cu victime, şoferul vinovat este cercetat penal, iar partea vătămată sau rudele acesteia se pot constitui parte civilă în cadrul procesului penal pentru recuperarea daunelor. Procedura este la fel şi în cazul maşinilor înmatriculate în ţara noastră, ai căror proprietari nu au RCA, însă, conform poliţiştilor de la Rutieră, numărul acestor autoturisme este mult mai mic comparativ cu cele înmatriculate în alte state.

Probleme şi cu parcările

Pentru că maşinile înmatriculate în alte ţări nu pot fi inventariate, proprietarii acestora nu pot fi înregistraţi de autorităţile locale din municipiul Craiova pentru a plăti taxa de parcare, obligatorie pentru maşinile înmatriculate în Dolj deţinute de craioveni. Reprezentanţii Primăriei Craiova caută o soluţie prin care i-ar putea obliga pe craiovenii care deţin maşini înmatriculate în alte state să plătească şi ei taxa de parcare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

46 COMENTARII