17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBobby Păunescu: Este un moment foarte bun de a investi în media

Bobby Păunescu: Este un moment foarte bun de a investi în media

Omul de afaceri Bobby Păunescu a vorbit, într-un interviu acordat Mediafax, despre preluarea publicaţiilor Evenimentul Zilei şi Capital de la trustul elveţian Ringier, dar şi despre investiţia de 11 milioane de euro pe care o va face, anul acesta, pentru dezvoltarea business-ului său de media. Bobby Păunescu spune că este „un moment foarte bun de a investi în media“, precizând că este în negocieri pentru posibila preluare a altor active de media în on line şi TV.

Reporter: Aţi anunţat joi preluarea publicaţiilor Evenimentul Zilei şi Capital. Ce cuprinde în prezent grupul de media în care sunteţi implicat?
Bobby Păunescu: În prezent, practic există televiziunea B1 TV, există un contract de management cu Vox News, un contract pe care intenţionăm să-l extindem. Ca şi publicaţii există Curierul Naţional şi Gazeta de Sud, un ziar regional, care, de altfel, este considerat unul dintre cele mai importante ziare din România, având în vedere circulaţia la ora asta.
Rep.: Care este motivul pentru care aţi cumpărat Evenimentul Zilei şi Capital şi care este obiectivul dumneavoastră în legătură cu aceste publicaţii?
B.P.: Cred că este un moment foarte bun de a investi în media şi mă refer, când spun asta, la ceea ce se întâmplă pe piaţa de publicitate în România, vizavi de ceea ce se întâmplă pe piaţa de publicitate în ţările din jur. În România, la ora asta, adspend-ul pe publicitate, pe cap de locuitor, este undeva la 9-10 euro, când în Ungaria, Polonia, Cehia, vorbim de cifre undeva la 30-40-50 de euro pe cap de locuitor. Deci e extrem de simplu să-ţi dai seama că industria media din România, ca şi piaţă, se va dezvolta foarte mult în următorii ani. Iar având în vedere criza cu care se confruntă azi, e un moment foarte bun să încerci să investeşti.
Rep.: Care este strategia pentru dezvoltarea celor două publicaţii şi care vor fi relaţiile, la nivel de management, cu Ringier?
B.P.: Contractul de achiziţie a celor două titluri este un contract complex, prevede şi un contract de management cu Ringier, aşa cum bine aţi spus, un contract care se întinde pe o perioadă mai lungă şi care are în vedere o serie întreagă de servicii pe care ei o să le ofere. Lucrurile astea au la bază şi faptul practic că nu vom muta redacţiile de acolo unde sunt, în sediul Ringier, deci sunt o serie întreagă de servicii care sunt optimizate astfel, rămânând cu Ringier, dar în acelaşi timp este şi o colaborare cu Ringier pe care am început-o în urmă cu aproape un an, făcând emisiunea „Evenimentele zilei“ pe B1 TV, colaborare pe care dorim foarte mult să o extindem.
Rep.: O să păstraţi formatul actual la Evenimentul Zilei şi Capital, adică Evenimentul Zilei – un ziar de calitate, iar Capital – o publicaţie de business?
B.P.: Absolut. Consider că sunt nişte publicaţii extrem de puternice, nu avem de gând să facem vreo modificare din punctul ăsta de vedere şi nici la nivel editorial sau restructurări de altă natură. Credem că este un moment greu pentru presa românească în general – presa de print, pentru că aici avem şi on line care merge foarte bine – şi credem că este momentul în care trebuie să strângem rândurile, să consolidăm şi să ne pregătim să susţinem pentru un an – un an şi jumătate acest business, până când piaţa îşi va relua cursul oarecum normal.
Rep.: Aveţi în vedere o investiţie în cele două publicaţii şi spre ce vă veţi orienta exact? Aţi spus ce nu o să faceţi, dar ce modificări o să aduceţi celor două publicaţii?
B.P.: Aici, ceea ce trebuie să facem este cu siguranţă să demonstrăm că printul poate să existe şi, ca să reuşim să facem treaba asta, trebuie să continuăm să investim în publicaţii, pentru că este o perioadă foarte grea. Eu sunt convins că ediţiile de print vor continua să existe – poate nu în forma clasică, pe hârtie, tipar, dar formă de print pe nişte device-uri care acum sunt în proiect sau se discută, deci cu siguranţă va exista o continuitate – însă vrem să fim pregătiţi ca atunci când lucrurile astea vor fi mai clare să putem să profităm de conţinutul pe care aceste două publicaţii îl fac cu mare succes.
Rep.: Aţi avut în vedere din primul moment să achiziţionaţi Evenimentul Zilei şi Capital, pentru că la sfârşitul anului trecut – începutul acestui an mai multe publicaţii au fost închise? Mă gândesc, spre exemplu, la Cotidianul şi Business Standard.
B.P.: Eu cred că orice grup de media din România şi-ar dori să aibă Evenimentul Zilei şi Capital în portofoliu. Sigur că Cotidianul a fost un ziar cu tradiţie şi aşa mai departe, însă nu era la nivelul Evenimentului Zilei. Evenimentul Zilei este un lider, la fel ca şi Capital, şi, repet, cred că oricine şi-ar fi dorit să aibă în portofoliu astfel de active de media.
Rep.: Aţi încercat să cumpăraţi sau să negociaţi cumpărarea ziarelor Cotidianul sau Business Standard sau a altor publicaţii?
B.P.: Nu, nu am încercat.
Rep.: Spuneaţi că o să rămână mai multe servicii la Ringier, precum distribuţia, tipărirea, vânzările de publicitate, resursele umane şi IT-ul? De ce toate acestea au rămas la Ringier şi nu le-aţi preluat? Intenţionaţi să le preluaţi la un moment dat?
B.P.: Spuneam că am rămas cu redacţiile în acelaşi loc şi atunci, în momentul în care am făcut business planul şi ne-am uitat să vedem exact cum putem optimiza activitatea – împreună cu Ringier am făcut treaba asta -, ne-am dat seama că în felul ăsta putem găsi cele mai bune soluţii şi din punct de vedere financiar, pentru a optimiza rezultatele. Şi atunci colaborarea asta, care a început, cum spuneam, acum un an cu Ringier, continuă şi sper să se dezvolte.
Rep.: Vorbeaţi despre o investiţie. În cât timp o să începeţi să investiţi la cele două publicaţii şi spre ce vor merge cu prioritate fondurile?
B.P.: La ora asta vorbim de următoarele 18 luni, pe care le considerăm cele mai grele din punctul ăsta de vedere. Acum, sigur că o serie întreagă de domenii în care vom dezvolta aceste două publicaţii rămân totuşi la nivel confidenţial, pentru că fac parte din strategia internă de dezvoltare a grupului, dar sunt convins că nu peste foarte mult timp o să vedeţi nişte dezvoltări ale activităţii care o să vă placă.
Rep.: Aţi spus că nu intenţionaţi să interveniţi în echipe. Ieri şi astăzi au fost vehiculate nişte cifre îngrijorătoare la nivel de resurse umane la Ringier, inclusiv la Evenimentul Zilei şi Capital. Se vorbeşte despre 100 de persoane concediate de către Ringier. A existat o înţelegere între trustul Ringier şi dumneavoastră ca, după semnarea tranzacţiei, Ringier să se ocupe cu o rentabilizare din punctul de vedere al resurselor umane?
B.P.: Nu. Treaba asta face parte din politica Ringier şi astea sunt lucruri care sunt decise de ceva timp în urmă. Nu cunosc cifra asta de 100 de persoane. Noi vom intra în posesia activelor odată ce vom avea acceptul Consiliului Concurenţei. Deci, la ora asta, eu nu pot să mă pronunţ pe ceea ce se întâmplă. Ceea ce pot să vă spun este că nu avem o înţelegere în sensul ăsta. Eu vreau să vă spun că toate restructurările astea le vedem în toate grupurile de media din România. Adică vedem tăieri de salarii, vedem reduceri de personal şi, pe de o parte, lucrurile astea se întâmplă într-un mod natural, pentru că altfel nu poţi să rezişti. Vedem cu toţii ce presiune există pe piaţa de media şi în toată industria din România la ora aceasta şi nu este un lucru care se petrece numai în România, ci la nivel mondial. Deci, face parte din strategia grupului Ringier pentru perioada aceasta.
Rep.: După ce o să primiţi avizul de la Consiliul Concurenţei, o să existe o evaluare a angajaţilor şi apoi se va stabili cu fiecare în parte o grilă de salarizare? Se vor face restructurări?
B.P.: Nu avem în vedere nici o restructurare. Eu sunt, personal, foarte mulţumit de echipă, mi-aş dori foarte mult să lucrez şi să continuăm în forma asta. Trebuie să fie de acord şi ei. Ca să răspund la întrebare, nu avem în vedere restructurări sau altfel de chestii de genul acesta.
Rep.: În afară de Evenimentul Zilei şi Capital, aţi negociat sau vă doriţi şi alte titluri din portofoliul Ringier?
B.P.: Nu negociem cu Ringier. Nu am discutat cu Ringier aşa ceva. Negociem însă cu alte trusturi de media potenţiala achiziţie a altor active de media.
Rep.: Puteţi să ne daţi direcţiile spre care vă îndreptaţi?
B.P.: Da, e vorba de on line şi televiziune.
Rep.: Care va fi relaţia dintre Evenimentul Zilei şi Curierul Naţional, publicaţie pe care o deţineţi dinainte de preluarea Evenimentului Zilei? Ce se va întâmpla cu ziarul Curierul Naţional, o să îl păstraţi în acelaşi format?
B.P.: La ora asta sunt două active distincte şi rămân ca atare. Urmează să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare, şi în funcţie de piaţă, şi în funcţie de dezvoltarea pe care o vom pune în practică.
Rep.: Dar nu v-aţi gândit, pentru că totuşi au acelaşi format?
B.P.: Nu au acelaşi format. Curierul Naţional este un ziar orientat spre partea economică. Evenimentul Zilei este Evenimentul Zilei. Nu considerăm că se bat pe aceeaşi piaţă.
Rep.: Nici măcar la nivel de echipe nu vă gândiţi să le uniţi?
B.P.: Nu, nu avem în vedere chestia asta.
Rep.: Aţi spus că vreţi să vă dezvoltaţi pe on line şi TV. La modul general, care sunt direcţiile acestui trust de media care începe să crească?
B.P.: Având în vedere că nu se ştie clar şi nu s-a văzut clar care este calea mass-media în viitorii ani, mă refer la nivel global, cred că datoria noastră este să creăm conţinut de calitate. Şi acest conţinut de calitate, dacă se bucură de un brand cunoscut, cu siguranţă, cititorii sau consumatorul final va merge către acest pachet. Şi atunci ne concentrăm foarte mult în a crea acest conţinut care să poată fi livrat atât pe video, audio, on line, print ş.a.m.d. Cred că lucrurile astea va trebui să-şi găsească o sinergie clară în următorii ani, şi cu ajutorul investiţiei masive pe care o avem în vedere, şi la nivel de resurse umane, dar şi la nivel de resurse tehnice.
Rep.: Despre ce investiţie vorbim, puteţi să ne spuneţi suma?
B.P.: Da. Am stabilit o investiţie de 11 milioane de euro pentru anul acesta şi urmează, în funcţie de dezvoltările pieţei, să stabilim în ce direcţie vom merge. Sigur că, în cazul în care vom merge la o achiziţie importantă, acest buget va creşte, în cazul în care oportunitatea va cere lucrul acesta.
Rep.: Suma de 11 milioane de euro vizaţi să o investiţi în tot grupul pe care îl controlaţi?
B.P.: Pentru canalul de ştiri (Vox News – n.r.) şi pentru cele două ziare (Evenimentul Zilei şi Capital – n.r.).

„Sper în afaceri de 25-30 de milioane de euro până la sfârşitul anului“

Întrebat la cât se ridică afacerile sale şi ale familiei în media, Bobby Păunescu a explicat că „la ora asta e mai greu de spus, pentru că e piaţa foarte jos“. „Eu sper ca la sfârşitul anului acesta să avem o cifră de afaceri undeva în jur de 25-30 de milioane de euro şi sper ca anul viitor să fim undeva în jurul cifrei de 50 de milioane de euro ca turnover. Ca şi valoare, e greu de spus, nu m-aş hazarda să spun cifre“, a declarat acţionarul majoritar al Editurii Evenimentul şi Capital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII