12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDolj: S-a ridicat interdicţia de circulaţie pentru maşinile mai mari de 3,5 tone

Dolj: S-a ridicat interdicţia de circulaţie pentru maşinile mai mari de 3,5 tone

Incepand cu ora 18.00, pe raza judetului Dolj a fost ridicata interdictia de circulatie pentru autovehiculele cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone.
Intrucat se asteapta la o afluenta mare de autovehicule de transport marfa in tot judetul Dolj, politistii vor actiona in tot cursul noptii pentru monitorizarea si fluidizarea traficului pe drumurile din judet. Peste 70 de politisti vor actiona in filtre auto si in patrule mobile pentru a preveni eventuale congestionari ale traficului, cauzate de numarul mare de autovehicule de mare tonaj ce urmeaza sa tranziteze judetul nostru in urmatoarele ore, dar si pentru a oferi sfaturi si recomandari conductorilor auto cu privire la adoptarea unei conduite preventive la volan.

La ora 18.00 erau aproximativ 180 TIR – uri oprite in Vama Bechet, aproximativ 30 in Calafat, 30 in Craiova, la iesirea spre Slatina, aproximativ 50 in Craiova, la iesirea spre Filiasi, circa 30 in Craiova, la iesirea spre Bechet, aproximativ 20 in Craiova, la iesirea spre Calafat si 20 in Filiasi.
Pe langa acestea, politia se asteapta ca alte aproximativ 200 de autovehicule de transport de mare tonaj sa tranziteze Doljul, venind din judetele limitrofe.

"Avand in vedere aceste conditii, precum si faptul ca judetul Dolj se afla inca sub atentionare meteorologica de COD GALBEN, facem apel la toţi conducătorii auto să plece la drum doar dacă este absolut necesar, să evite pe cât posibil deplasările în afara localităţilor unde locuiesc, întrucât riscă să fie surprinşi de condiţii meteo vitrege", a declarat comisarul Adrian Capraru, purtatorul de cuvant al IPJ Dolj.

Totuşi, dacă deplasarea este absolut necesară, politia recomanda:

– Conducerea cu viteză redusă, chiar dacă starea drumului poate părea bună iniţial, deoarece de-a lungul traseului pot apărea porţiuni cu gheaţă sau zăpadă.
– Schimbarea pneurilor de vară cu cele de iarnă, întrucât compoziţia specială a cauciucului pentru iarnă asigură o mai bună aderenţă şi asigură o distanţă de frânare mai scurtă.
– Verificarea bateriei şi a stării instalaţiei de iluminat, ele fiind de ajutor în trafic, dar şi în situaţia în care se rămâne blocat pe sectoarele de drum pe care nu s-a îndepărtat în timp util zăpada căzută din abundenţă.
– În cazul în care conducătorul auto este implicat într-un accident rutier sau a rămas în pană, acesta trebuie să scoată autovehiculul în afara părţii carosabile şi să îl semnalizeze luminos, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte.
– Mai ales în această perioadă se recomandă conducătorilor auto să nu parcheze pe partea carosabilă, astfel încât să dea posibilitatea utilajelor de deszăpezire să funcţioneze în condiţii normale;
– Verificarea stării instalaţiei de încălzire, a nivelul antigelului, a ştergătoarele de parbriz şi a jetului de apă.
– Verificarea frânelor. Trebuie menţionat faptul că în localităţi, pe poduri, pe drumurile umbrite sau la semafoare suprafaţa este de regulă mai alunecoasă, fapt pentru care se recomandă folosirea frânei de motor şi evitarea frânărilor bruşte.
– Înainte de plecare, este indicată îndepărtarea zăpezii sau a gheţii de pe parbriz, lunetă şi oglinzile retrovizoare, iar în timpul mersului, recomandăm utilizarea sistemul de climatizare pentru a preveni aburirea parbrizului şi folosirea sistemul de dezaburire al lunetei, astfel încât să se beneficieze de vizibilitate maximă.
– La plecarea de pe loc este recomandat să se cureţe zăpada de pe plafonul autovehiculului, pentru a împiedica bucăţile de zăpadă şi gheaţă care se topesc să alunece şi să creeze probleme de vizibilitate la frânare şi în mers.
– Autovehiculul trebuie dotat cu lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi sac cu nisip.
-Pentru deplasările în afara localităţilor conducătorii auto trebuie să îşi efectueze alimentarea autovehiculelor cu carburant suficient, astfel încât să nu rămână în pană.
– Dacă autovehiculul începe să derapeze, NU SE FRÂNEAZĂ! Trebuie să se corecteze deplasarea maşinii din virarea volanului şi a diminuarea vitezei de deplasare.

La ora 18.00 nu erau semnalate drumuri blocate pe raza judeţului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS