12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMAE despre situatia cetăţeanului român aflat la bordul navei „Filitsa”

MAE despre situatia cetăţeanului român aflat la bordul navei „Filitsa”

Afirmaţiile conform cărora autorităţile române l-au neglijat pe cetăţeanul român aflat la bordul navei „Filitsa” sunt profund neadevărate şi aduc prejudicii nu numai MAE, ci şi familiei cetăţeanului român, care a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă, arată MAE într-un comunicat.

 

MAE a urmărit situaţia vasului răpit imediat după producerea răpirii şi a respectat întru totul procedurile internaţionale în astfel de cazuri. Ambasada României la Atena a păstrat permanent legătura cu familia cetăţeanului român, informând-o de fiecare dată când existau date referitoare la evoluţia situaţiei. 

 

Pe durata perioadei în care nava „Filitsa” a fost sechestrată, MAE nu a primit niciun fel de solicitare din partea vreunei organizaţii neguvernamentale sau vreunei societăţi media cu privire la situaţia cetăţeanului român aflat pe navă. Ca întotdeauna, în cazul în care ar fi existat astfel de solicitări, MAE ar fi răspuns cu promptitudine şi ar fi dat publicităţii acele informaţii care nu ar fi periclitat situaţia cetăţeanului român, pentru o corectă informare publică.

 

Ca normă generală de conduită, Ministerul Afacerilor Externe acţionează pentru a-i ajuta pe românii aflaţi în situaţii dificile. Responsabilitatea este de a proteja interesele acestora şi nu de a crea ştiri pe seama lor, mai ales în condiţiile în care asemenea acţiuni de publicitate ar putea să le creeze prejudicii sau ar dăuna integrităţii fizice a acestora.

 

Ministerul Afacerilor Externe a fost preocupat de rezolvarea situaţiei cetăţeanului român aflat pe „Filitsa”, iar prin intermediul Ambasadei României la Atena, a păstrat legătura permanentă cu autorităţile elene şi cu firma care a contribuit la negocierea eliberării navei şi a echipajului. Prin legătura nemijlocită a MAE cu celelalte autorităţi cu responsabilităţi din Republica Elenă a existat o imagine permanent actualizată, reală cu privire la situaţia la bordul navei.

 

MAE a confirmat eliberarea cetăţeanului român la solicitarea mass-media, în momentul în care orice informaţie nu ar mai fi putut afecta situaţia dată.

 

Orice fel de abatere de la proceduri aplicate la nivel internaţional poate agrava situaţia şi poate avea consecinţe extrem de grave asupra vieţii şi integrităţii fizice a celor implicaţi. Reamintim că incidentul în care au fost implicaţi cetăţenii români sechestraţi în anul 2009 împreună cu nava „Buccaneer” aproape un an de zile, a arătat că orice declaraţii în presă pot fi folosite de răpitori şi pot duce la tergiversarea negocierilor de eliberare.

 

Ministerul Afacerilor Externe este preocupat de rezolvarea situaţiei în care se află cetăţenii români atunci când se află în afara graniţelor României şi tratează cu maximă responsabilitate astfel de cazuri, cum a fost cea în care a fost implicat cetăţeanul român aflat pe nava „Filitsa”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU