30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEvacuarea unui cetăţean român din Haiti

Evacuarea unui cetăţean român din Haiti

În urma eforturilor constante depuse de Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu alte state membre ale Uniunii Europene (în cadrul Grupului de lucru „Afaceri Consulare”), astăzi, 21 ianuarie 2010, la ora 4 dimineaţa, MAE a primit confirmarea că cetăţeanul român Emanuel Petruţ a fost evacuat din Haiti, acesta aflându-se în deplină siguranţă în Republica Dominicană. În cursul zilei de astăzi, MAE va continua eforturile pentru a-l aduce pe cetăţeanul român în Europa.

 

În conformitate cu articolul 20 din Tratatul Uniunii Europene şi cu prevederile Deciziei 96/409, MAE a activat şi mecanismele de colaborare consulară existente la nivelul UE.

 

Astfel, i s-a indicat punctul de întâlnire stabilit la aeroport în vederea evacuării sale imediate din Haiti, precum şi persoana de legătură din cadrul UE prezentă în zonă. Întrucât nu mai dispunea de acte de identitate, MAE a transmis pe căi diplomatice datele sale personale astfel încât, conform normelor europene în vigoare, un alt stat membru UE să-i poată elibera documentele de călătorie necesare (Emergency Travel Document).

 

MAE a menţinut un contact nemijlocit, permanent, cu domnul Emanuel Petruţ, atât telefonic cât şi prin e-mail, având ca principal scop evacuarea sa imediată din Haiti. Din cauza blocării periodice a sistemului de telefonie mobilă, singura modalitate eficientă de comunicare cu cetăţeanul român a rămas legătura prin internet, Emanuel Petruţ primind în timp real informaţiile necesare în vederea demarării procedurii de evacuare. În paralel MAE a transmis constant informări cu privire la situaţia domnului Emanuel Petruţ persoanelor apropiate lui din ţară

 

MAE reaminteşte în acest context că nu este recomandată deplasarea cetăţenilor români în Haiti atât datorită frecventelor replici ale cutremurului devastator care s-a produs săptămâna trecută cât şi din cauza situaţiei de securitate precară din regiune. Mai multe informaţii privind deplasările în Haiti sunt disponibile pe adresa de internet a MAE la link-ul

http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=41828&idlnk=3&cat=29919.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS