17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest al părinţilor la o şcoală din Drăguţeşti

Protest al părinţilor la o şcoală din Drăguţeşti

Aproximativ 100 de părinţi ai elevilor care învaţă la şcoala din satul gorjean Urecheşti au protestat vineri în faţa bisericii. Oamenii şi-au declarat nemulţumirea faţă de decizia de închidere a unităţii de învăţământ, fapt ce ar însemna ca elevii din localitate să facă naveta tocmai la Drăguţeşti.

Nemulţumiţi de decizia inspectoratului şcolar de a comasa unitatea şcolară din Urecheşti cu cea din Drăguţeşti, părinţii s-au adunat în faţa bisericii din comună şi l-au aşteptat în mijlocul lor şi pe primar, însă acesta nu a venit, motivând că este plecat din localitate. Părinţii nici nu vor însă să audă de închiderea şcolii, mai ales că unitatea de învăţământ a fost construită cu zeci de ani în urmă prin munca voluntară a localnicilor. Ei au declarat că se vor opune în continuare închiderii şcolii, considerând că statul trebuie să asigure surse de finanţare, aşa cum cum s-a întâmplat şi până acum. „Nu se poate aşa ceva, copiii noştri sunt mici, sunt în clasa a V-a. Cum să îi pună să facă naveta acum? Altă măsură nu pot să ia? Până acum a mers treaba, de ce acum această măsură nedreaptă?“, a spus una dintre mamele protestare. „La şcoala asta am învăţat şi noi, şi părinţii noştri. Să meargă prin frig, să facă naveta nu mi se pare deloc corect. Dacă se îmbolnăvesc, ne dau domnii guvernanţi bani să îi facem bine?“, se întreba retoric alt părinte.
Părinţii nemulţumiţi au discutat cu directorul şcolii, care i-a asigurat însă că, prin comasarea şcolii din Urecheşti cu cea de la Drăguţeşti, elevii vor avea parte de un act educaţional „de calitate“.

Dispariţia unor posturi, obligatorie

La unitatea şcolară din satul Urecheşti învaţă 60 de elevi, care frecventează cursurile claselor V-VIII. În judeţul Gorj ar trebui să „dispară“ aproximativ 250 de posturi, iar conducerea ISJ Gorj a propus ministerului comasarea mai multor şcoli sau a mai multor clase. Şcolile cu efective mici de elevi ar putea dispărea astfel de pe harta judeţului Gorj. Iniţial, reprezentanţii ISJ Gorj au anunţat că 19 unităţi de învăţământ din mediul rural vor fi comasate, reducând astfel peste 250 de posturi didactice şi auxiliare din învăţământul gorjean. Decizia finală nu a fost încă luată. „Comasările nu au un efect benefic în ceea ce priveşte viaţa comunităţii locale, dar, din lipsă de elevi, trebuie să se ia aceste măsuri. Una este ca un profesor să predea la şapte elevi şi alta să predea la 15“, a spus Gheorghe Câlniceanu, din cadrul Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Târgu Jiu. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere despre situaţia de la Urecheşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII