18.1 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePrevederi din noua ordonanţă a deconcentratelor, declarate neconstituţionale

Prevederi din noua ordonanţă a deconcentratelor, declarate neconstituţionale

Curtea Constituţională a decis, pe 3 decembrie 2009, că prevederi din noua Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 105/2009 privind deconcentratele contravin Constituţiei, în condiţiile în care au preluat integral conţinutul din vechea Ordonanţă nr. 37/2009, abrogată şi declarată neconstituţională, informează NewsIn.
Ordonanţa 37/2009 şi „urmaşa“ acesteia, OG 105/2009, sunt normele legislative care au oferit guvernului posibilitatea de a numi pe criterii politice directorii instituţiilor deconcentrate din ţară. Anul trecut, după ce a intrat în vigoare prima ordonanţă privind deconcentratele, OG 37, şi posturile de conducere din administraţiile locale au fost împărţite între PD-L şi PSD, unii dintre şefii de instituţii înlăturaţi din funcţii din cauza culorii politice necorespunzătoare au deschis acţiuni în instanţă. Pe 3 iunie 2009, Curtea Constituţională a României (CCR) a fost sesizată de Curtea de Apel Piteşti cu o excepţie de neconstituţionalitate a Ordonanţei nr. 37. Pe 7 octombrie, CCR a decis că această primă ordonanţă a deconcentratelor nu corespunde cu legea fundamentală a ţării. În motivarea acestei decizii, judecătorii CCR au arătat că ordonanţa respectivă exprimă o „tendinţă de politizare“ şi că „pune în discuţie regimul constituţional şi legal actual al funcţiei publice“.

Guvernul a „driblat“ Curtea Constituţională

Decizia magistraţilor Curţii Constituţionale nu a produs însă nici un efect. Cu o zi înainte, pe 6 octombrie, executivul a dat altă ordonanţă privind deconcentratele, având numărul 105/2009. Aceasta, deşi abroga expres prin articolul XIV alin. (1) faimoasa ordonanţă 37, prelua „în integralitate şi cu modificări nesemnificative“ textul acesteia din urmă, după cum au arătat chiar judecătorii CCR. Practic, OG 37, deşi abrogată şi declarată neconstituţională, a continuat să producă efecte juridice, respectiv să permită numirile politice în fruntea deconcentratelor sub forma unui act nou – Ordonanţa 105. „Soluţia legislativă criticată este în continuare în vigoare, singura diferenţă fiind una de formă“, au motivat judecătorii.
În momentul în care au decis că Ordonanţa 37 este neconstituţională, magistraţii CCR au subliniat faptul că, prin întreg conţinutul reglementării, guvernul a intervenit într-un domeniu pentru care nu avea competenţa materială. În ceea ce priveşte Ordonanţa 105, „Curtea observă însă că soluţia aleasă de guvern, de a emite (…) o nouă ordonanţă de urgenţă prin care abrogă ordonanţa aprobată prin lege de parlament, dar preia integral conţinutul acesteia pune în discuţie comportamentul constituţional de ordin legislativ al executivului faţă de parlament şi, nu în cele din urmă, faţă de Curtea Constituţională“, se arată în motivarea deciziei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS