10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncidente numeroase cu file cec şi bilete la ordin

Incidente numeroase cu file cec şi bilete la ordin

Anul 2009 a adus numeroase blocaje financiare pentru firme. Tot mai multe societăţi au intrat în Centrala Incidentelor de Plăţi pentru că nu aveau bani în conturi atunci când ar fi trebuit să intre diverse instrumente de plată. Din cauza crizei, şi parteneriatele solide de afaceri s-au destrămat.

În acest an s-au înmulţit cazurile în care firmele au emis instrumente de plată fără a avea la scadenţă disponibilităţi băneşti în conturi. Chiar şi societăţile serioase au fost nevoite să îşi amâne plăţile către partenerii de afaceri din cauza blocajelor. Multe societăţi nu au mai avut posibilitatea să îşi onoreze obligaţiile de plată la termen, astfel că la data scadentă a biletelor la ordin fie nu aveau bani în cont, fie au emis cecuri fără acoperire. În astfel de cazuri, băncile care operează instrumentele de plată în neregulă sunt obligate să introducă firmele în cauză în Centrala Incidentelor de Plată (CIP). O firmă intrată în CIP nu mai poate plăti cu astfel de instrumente. Criza a sporit numărul de astfel de cazuri anul acesta, determinând un număr mare de refuzuri la plată la biletele la ordin. „Incidentele de plată au fost mai dese anul acesta decât în anii anteriori, la plăţile efectuate cu file cec, dar şi la biletele la ordin care erau instrumente de plată excelente – pentru că se putea face plata doar la scadenţă. Ponderea incidentelor de plată a fost din ce în ce mai mare către sfârşitul anului din cauză că firmele au terminat resursele financiare. Cele mai multe societăţi în astfel de situaţii nu şi-au încasat banii de la unităţi bugetare, astfel că nu au cu ce să îşi plătească furnizorii sau alţi parteneri de afaceri“, a declarat, pentru GdS, directorul unei bănci craiovene. Statul a blocat multe afaceri în acest an. Firmele româneşti au de recuperat de la stat peste două miliarde de euro. Dacă statul nu a plătit lucrările efectuate de firmele private, atunci nici acestea nu pot să-şi mai achite furnizorii la timp. „Au venit la noi firme care au spus că nu au primit banii de la stat din luna martie a acestui an. În asemenea situaţii, apar tot felul de blocaje de plăţi. Sunt din ce în ce mai puţini cei care au bani să-şi plătească marfa şi astfel se blochează şi activitatea altor firme din lanţ“, a spus bancherul craiovean. Dacă în anii anteriori, tranzacţiile între două firme se făceau în cel mult 30 de zile, acum, plăţile se fac la intervale de 90-120 de zile. Băncile sunt instituţiile abilitate să verifice, înainte de a da un carnet de cecuri, dacă firma respectivă este sau nu în CIP. Societăţile care vor să afle dacă viitorul partener este sau nu în incidenţă bancară se pot documenta tot de la bănci în acest sens.

Insolvenţa unora, blocajul altora

Numărul mare de firme intrate în procedură de insolvenţă anul acesta a condus la situaţii nefericite pentru partenerii de afaceri ai acestora. Biletele la ordin sau filele cec introduse la plată au rămas fără „ecou“ dacă societăţile emitente au intrat în insolvenţă. Chiar cererea de insolvenţă a venit de la firme care aveau de recuperat sume mari de la asemenea societăţi ce refuzau la plată diverse instrumente, iar după intrarea în insolvenţă şi alte firme partenere cer bani de la societatea cu pricina.
„Anul acesta au fost mai multe incidente de plăţi decât anii trecuţi, pentru că multe firme au intrat în insolvenţă şi nu au mai putut onora plăţile. Nu poţi să separi intrarea în insolvenţă sau falimentul de instrumentele de plată. Este foarte greu. Dar la noi nu au crescut pe final de an incidentele cu instrumente de plată, pentru că pe final de an nu mai este aşa intensă activitatea economică“, a spus directorul altei bănci din Craiova.

Înşelătorii între parteneri

„2009 a fost un an greu pentru firme, poate cel mai dificil. Societăţile nu prea s-au descurcat cu plăţile. Chiar şi parteneri care aveau relaţii comerciale foarte bune şi-au stricat afacerile din cauza crizei: introduceau filele cec fără să le spună, deşi promiseseră că nu le introduc la data respectivă. Dar nevoia de bani le-a împins pe firme să introducă la plată cecurile, din lipsă de bani“, a spus alt bancher craiovean. Cel mai bine este ca fiecare firmă să verifice bonitatea potenţialului partener de afaceri înainte să încheie vreo tranzacţie cu el. În plină criză, site-ul www.antitepari.ro a strâns o listă cu aproape 500 de firme din toată ţara care emit instrumente de plată fără acoperire.

Interdicţie bancară

Firmele care au emis cecuri fără acoperire, pe lângă faptul că intră în CIP, vor fi şi în interdicţie bancară timp de un an. Potrivit BNR, „interdicţia bancară este regimul impus de către bancă unui titular de cont de interzicere a emiterii de cecuri pe o perioadă de un an începând cu data înregistrării la CIP a unui incident de plată major şi asigură prevenirea producerii unor noi incidente de plăţi şi sancţionarea titularilor de cont care le generează în sistemul bancar“. Se ajunge până la dosare penale, pentru administratorii de firme care emit instrumente de plată fără să aibă disponibil în conturi.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS