Primăria Craiova a cerut ca în proiectul de reabilitare a bulevardului Râului să fie luată în calcul realizarea a trei benzi pe fiecare sens. Asta înseamnă că benzile de interior vor fi construite peste canalul colector.
Practic, benzile de interior de pe bulevardul Râului ar trebuie suspendate, fiindcă piesele care compun canalul colector abia îşi suportă propria greutate. Din cauza instabilităţii acestor casete, Primăria Craiova a decis în 2007 să desfiinţeze până şi câteva construcţii provizorii de deasupra canalului colector, de teamă ca tavanul să nu se prăbuşească. Situaţia este sesizată de unul dintre proiectanţii interesaţi de licitaţia pentru atribuirea contractului de expertizare şi proiectare, organizată de primărie.
„Având în vedere modul în care aceste casete au fost puse în operă şi comportarea în exploatare (denivelări în plan vertical, rosturi mici între prefabricate, fisuri etc.), cât şi faptul că prefabricatele reprezintă un «cadru închis», consolidarea acestora pentru noua situaţie cerută este practic imposibilă (…)“, îi transmite proiectantul Primăriei Craiova.
Acesta vede ca soluţie viabilă realizarea unei structuri care să „funcţioneze independent de casetele existente“, caz în care costurile de execuţie ar creşte spectaculos. Autorităţile susţin însă că banda a treia de mers pentru fiecare sens va fi rezervată exclusiv circulaţiei maşinilor de mic tonaj, astfel încât să nu fie pusă în pericol stabilitatea drumului şi siguranţa participanţilor la trafic. „Proiectantul trebuie să ne prezinte şi studii topografice cu planuri topografice şi liste repere, plus studiu geotehnic. Acestea sunt documentele care stau la baza realizării expertizei tehnice, a documentaţiei de avizare a lucrărilor, a proiectului tehnic şi detaliilor de execuţie. Banda de mijloc urmează să fie destinată exclusiv maşinilor de mic tonaj“, ne comunică purtătorul de cuvânt al primăriei, Carmen Licu. În privinţa banilor, reprezentanţii primăriei cred că se vor încadra în limitele de finanţare.
Operaţiunea Casetarea II
Al doilea aspect interesant al investiţiei ar fi că o parte din canal nu este casetat. În această situaţie, nu este clar cum va fi prinsă în proiect amenajarea canalului prin casetare, în vederea construirii benzilor suplimentare. Şi aici proiectantul este încurcat, fiindcă piesele din care ar trebui amenajat canalul nu sunt „carosabile“, aşadar nu pot fi prinse în investiţie. La acest capitol primăria răspunde cu un soi de „Asta e!“, precizând că proiectantul este obligat să prezinte cel puţin două opţiuni şi recomandarea expertului asupra soluţiei optime.
Axa nord-sud-est
Proiectul şi celelalte documentaţii pentru reabilitarea bulevardului Râului vor fi elaborate la pachet cu proiectele pentru modernizarea străzii Bariera Vâlcii şi a străzii Caracal, în cadrul unui obiectiv care poate fi finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa 1, cu 20 de milioane de euro.