21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbulanţe ultraperformante pentru nou-născuţi

Ambulanţe ultraperformante pentru nou-născuţi

Ministerul Sănătăţii a dat ieri în folosinţă cinci ambulanţe pentru nou-născuţi, acestea urmând să deservească centre regionale de asistenţă din Cluj, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti. „Ambulanţele sunt de la Ministerul Sănătăţii, au făcut parte din programul de achiziţii. Sunt opt maşini în total. Trei dintre ele vor înlocui maşinile actualmente funcţionale la Târgu Mureş, Bucureşti şi Iaşi, iar restul vor deschide cinci noi echipaje regionale, la Timişoara, la Constanţa, la Craiova, la Bucureşti – aici va fi a doua maşină care va funcţiona în structura SMURD-ului – şi la Cluj. Maşinile sunt fabricate într-o colaborare Austria-România, iar costul unei ambulanţe s-a ridicat, cu echipamente cu tot, la 170.000 de euro“, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat. El a adăugat că restul de trei ambulanţe vor sosi până pe 15 decembrie, alături de două incubatoare pentru nou-născuţi, care vor dota cele două elicoptere ale SMURD, unul de la Târgu Mureş şi unul de la Bucureşti“.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimia a afirmat că ambulanţele vor contribui la ridicarea şanselor de supravieţuire a unui nou-născut cu probleme, deoarece asigură transportul corespunzător la centrele de asistenţă medicală pentru nou-născuţi, bine dotate. „Aceste centre sunt centre mari, care deservesc mai multe judeţe. Acesta este scopul respectivelor ambulanţe, să preia copilul grav bolnav care înainte era trimis către o maternitate mai bine utilată cu ce apucau, şi se deteriora starea de sănătate a copilului până ajungea la maternitate“, a spus Irimia.
Ambulanţele sunt dotate cu un incubator de tansport ultraperformant cu sistem de ventilaţie, de încălzire, de injecţie a medicamentelor, pentru copii cu o greutate chiar de câteva sute de grame. Totodată, masa de resucitare este încălzită şi ea, fiind dotată cu senzor, iar incubatorul este pus pe un sistem hidraulic care amortizează gropile din drum, pentru a nu afecta starea de sănătate a copilului. „Maşina este dotată cu locuri pentru încălzirea şi răcirea medicamentelor şi a soluţiilor, pentru că la copii nu poţi da rece, trebuie totul încălzit. Există şi o valiză dotată pentru deplasarea la domiciliu sau în secţia în care s-a născut copilul. Aceste maşini conţin absolut tot ce e nevoie din punct de vedere al asistenţei medicale de urgenţă pentru nou-născuţi, la nivelul cel mai înalt“, a mai spus Arafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU