14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTabăra prostiei cu premeditare

Tabăra prostiei cu premeditare

Vă mai amintiţi de tabăra de la Calafat pe care a pus-o la pământ o firmă din anturajul consilierului judeţean Cosmin Enea, fără nici cea mai vagă urmă de legalitate? Ei, bine, dacă la început oficialii se plângeau de ilegalităţile comise şi arătau cu degetul către Dova Construct şi către fosta conducere a Direcţiei pentru Tineret Dolj, acum se pare că au găsit vinovaţii: paznicii care păzeau cabanele. Să te cruceşti, nu alta!

Dacă aţi uitat despre ce e vorba, vă reamintim pe scurt. Una bucată firmă Dova Construct, condusă de Andrei Docea, bun prieten cu liberalul Cosmin Enea, consilier judeţean de Dolj, a semnat un contract cu Direcţia pentru Tineret (DT) Dolj în luna mai a acestui an, după ce a câştigat în mod dubios o licitaţie organizată de fostul director al DT, liberalul Adrian Luşcă, pe ultima sută de metri a mandatului. Caşcavalul pus în joc: aproape 900.000 de lei, bani cu care Dova trebuia să construiască două cabane. Conducerea firmei nu a mai avut răbdare şi, din dorinţa de a pune mai repede mâna pe bani, a ras cabanele existente în tabără şi a construit o fundaţie fără să aibă autorizaţie de demolare, de construire şi ordinul de începere a lucrărilor. Oficialii de la vremea respectivă au închis ochii, dar dezastrul a ajuns la urechile presei. GdS a sesizat organele în drept. Aşa se face că Inspectoratul Teritorial în Construcţii (ITC) Oltenia a luat afacerea la puricat. După un prim control, a tras şi concluziile: „Conform contractului de lucrări nr. 701/4.05/2009 (…), achizitorul are obligaţia de a obţine toate autorizaţiile şi avizele necesare execuţiei lucrărilor, iar la capitolul 14 (…) se precizează că executantul trebuie să notifice achizitorului şi Inspecţiei de Stat în Construcţii data începerii efective a lucrărilor. Aceste obligaţii contractuale nu au fost îndeplinite de nici una dintre părţi“, se arată în răspunsul ITC trimis GdS. Inspectoratul confirmă faptul că DJT Dolj a tratat contractul cu Dova doar ca pe o metodă de a umple conturile firmei aflate în anturajul consilierului judeţean liberal Cosmin Enea. „Terenul în suprafaţă de 3.128 de metri pătraţi aferent Centrului de vacanţă a fost transmis cu titlu gratuit din domeniul public al municipiului Calafat în domeniul public al statului, prin hotărâre de consiliu. Până în prezent, protocolul de predare-primire nu a fost încheiat şi semnat“, spune ITC. Deşi nu avea nici un drept de intervenţie asupra taberei, DJT Dolj a semnat totuşi procesul-verbal de predare a amplasamentului. „În acest document se face referire la obiectul (căsuţa) C4, precizându-se că se impune şi demolarea acestuia, deşi lucrările aferente nu au fost cuprinse în documentaţie“, precizează ITC. Cu alte cuvinte, DJT nu avea voie să fie de acord cu demolarea şi construirea cabanelor, întrucât contractul semnat cu firma constructoare prevedea doar „lucrări de reparaţii generale şi de renovare“. În plus, nici capitolul din bugetul Direcţiei nu permitea autorităţii aflate în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului să cheltuiască bani pentru construcţii noi, ci doar pentru renovarea celor existente deja. Dovada că DJT una a semnat şi alta dorea să facă este certificatul de urbanism nr. 73 din 22 mai, emis de Primăria Calafat pentru Direcţie în vederea obţinerii autorizaţiei de construire a trei căsuţe P+M, respectiv de desfiinţare a trei căsuţe P, după cum se arată în nota de constatare a ITC Oltenia.

Uşor cu scandalul pe scări, că doare

De la răspunsul ITC au trecut aproape două luni, iar lucrurile au evoluat puţin spre deloc. Fosta conducere a DT Dolj, asigurată până mai zilele trecute de pesedistul Andi Dunoiu, a ajuns la concluzia că lucrurile s-au liniştit, contractul a fost reziliat, banii de la Ministerul Tineretului s-au pierdut, ce păcat!, şi că nu mai are rost să scormonim. Mai ales că firma Dova Construct s-a angajat că va da cabanele înapoi. Tot întrebând în stânga şi-n dreapta am aflat, însă, că poliţia, care a intrat şi ea pe firul anchetei, i-a luat la întrebări acum pe paznicii care aveau grijă de cabanele smulse din tabără şi date nu se ştie cui. Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a reuşit nici el să dea vreo amendă firmei constructoare pentru simplul motiv că reprezentanţii acesteia sunt reticenţi să vină la discuţii. Adică să aducă documentele justificative pentru dezastrul pe care l-au lăsat în urmă. Aşa că, timpul trece, iar amenda întârzie să vină. Un lucru glorios tot au reuşit să facă oficialii noştri. Au găsit vinovaţii: paznicii care au avut tupeul să dea cabanele unor persoane necunoscute. Atât de necunoscute, încât una dintre ele ar fi tatăl lui Cosmin Enea, iar cealaltă, primarul din Calafat, Mircea Guţă. Cel puţin aşa susţine paznicul Călin Sucureanu. „Nu le-am dat eu. Nici nu eram de serviciu, eram acasă. M-a sunat un coleg să-mi spună că a venit domnul Enea, cu cine a venit, cam abuziv. M-am dus şi eu la faţa locului. Domnul Enea a zis că oricum bagă buldozerul. A venit şi le-a luat cu nişte prieteni. A venit şi domnul primar, a zis că răspunde el şi că oricum se demolează. Cabanele s-au dat cu ordinul primarului. Când am ajuns eu acolo, începuseră deja să le demoleze. Le-au demontat panou cu panou şi le-a dus fiecare pe unde are firmele. M-a întrebat şi poliţia câţi bani am luat pe ele, dar eu nu am luat nimic. Am semnat de tâmpit un proces-verbal de predare-primire la două săptămâni după ce au luat cabanele. Aşa m-am gândit eu atunci, ca o minte proastă!“, a spus paznicul Sucureanu. Primarul Mircea Guţă neagă acuzaţiile paznicului şi spune că el şi-a făcut doar datoria. „Ca primar am amendat firma pentru construire fără autorizaţie. Nu ştiu nimic despre aducerea înapoi a cabanelor. Nu am nici o implicare în problema lor“, a spus Guţă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII