13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMApN ia în calcul cumpărarea de avioane multirol vechi

MApN ia în calcul cumpărarea de avioane multirol vechi

MApN propune mai multe variante în cazul avionului multirol, printre care cumpărarea de avioane în uz, pentru zece ani, până când România va fi admisă în Programul F-35, a declarat secretarul de stat din MApN, Ioan Lascu.
Şeful Departamentului pentru Armamente, Ioan Aurel Lascu, a vorbit despre programele de înzestrare care ar mai putea fi începute în viitorul apropiat şi fără costuri, menţionând că pe lista MApN pentru anul 2009 se mai află avionul multirol pentru Forţele Aeriene, modernizarea fregatelor şi securizarea depozitelor militare.
În ceea ce priveşte avionul multirol, Lascu a precizat că CSAT nu a luat o decizie, în studiu aflându-se mai multe variante, printre care aceea de a cumpăra avioane aflate în uz, pentru o perioadă de zece ani, până când România va adera la Programul F-35, viitorul standard NATO.
Referitor la programele de înzestrare care nu au mai fost demarate în 2009 din cauza lipsei banilor, Lascu a amintit de rachetele cu bătaie medie HAWK şi de rachetele cu bătaie scurtă şi foarte scurtă SHORAD-VSHORAD.
Totodată, şeful DPA a spus că, în prezent, Forţele Aeriene derulează un program de modernizare pentru patru avioane de transport C-130 Hercules, în cadrul unui acord interguvernamental cu Statele Unite. Una dintre firmele implicate în acest contract, a cărui valoare se ridică la aproximativ 63 de milioane de dolari, este şi Lockeed Martin, producătorul avioanelor F-16.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII