19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCertificare ISO cu cântec la CJ Dolj

Certificare ISO cu cântec la CJ Dolj

Consiliul Judeţean Dolj a semnat un contract de certificare ISO a instituţiei pentru un preţ de cinci ori mai mare decât al pieţei, susţine consilierul judeţean Dan Păloiu.

Un nou scandal se prefigurează la Consiliul Judeţean Dolj, cu privire la cheltuirea banului public, după ce un consilier judeţean a făcut publice, în şedinţa de ieri a forului din care face parte, amănunte ale unei recente afaceri referitoare la implementarea normativelor ISO 9001 privind managementul calităţii în această instituţie.

Contract de 41.645 de lei

Pe 6 august, administratorul public al judeţului, Alin Mitrică, acela care deţine şi funcţia de secretar general al PSD Craiova, a făcut publică încheierea de către Consiliul Judeţean Dolj a unui contract de implementare a sistemului de management al calităţii ISO 9001/2008. „Având în vedere faptul că ne aflăm în criză economică şi că la guvern se vorbeşte zilnic despre restructurare în administraţia publică, implementarea ISO 9001 ne permite să avem o viziune mai clară despre modul în care personalul consiliului judeţean este încărcat cu sarcini de serviciu, îşi exercită atribuţiile în mod corespunzător, iar aceste atribuţii sunt suficiente pentru a ocupa timpul afectat muncii pe zi, pe persoană. În acelaşi timp, ne ajută să fluidizăm circulaţia documentelor între direcţiile şi serviciile CJ şi, totodată, poate fi un factor de plus-valoare în momentul în care depunem proiecte europene sau ne implicăm în anumite activităţi care presupun existenţa unui astfel de sistem de management al calităţii“, explica Alin Mitrică într-o întâlnire ad-hoc cu reprezentanţii mass-media.
Administratorul public al judeţului preciza cu aceeaşi ocazie: „Contractul privind implementarea ISO 9001 are valoarea de 41.645 de lei, iar perioada de implementare este de 65 de zile. Licitaţia a fost câştigată de SC PROSIM CONSULT, acreditată RENAR. Contractul s-a încheiat pe 1 iulie şi a şi început implementarea proiectului“.

„Ştie cineva de ce am plătit aşa de mulţi bani?“

La sfârşitul şedinţei de ieri a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Dan Păloiu (PD-L) a luat cuvântul pentru a prezenta amănuntele unei afaceri care scârţâie serios. Mai întâi, se pare că n-a fost vorba de nici o licitaţie. „Implementarea ISO 9001 e foarte bună, dar mi s-a părut ieşită din comun vizavi de preţul la care ne-am angajat să o facem. De ce spun acest lucru? În primul rând, nu a fost o licitaţie, ci o încredinţare directă, fiind vorba de o sumă sub 15.000 de euro. Apoi, ştiu că s-au trimis trei cereri de ofertă către trei societăţi. De la două s-au primit răspunsuri: unii au spus că nu pot s-o facă pentru că sunt departe, iar alţii că sunt în concediu. Aşa că s-a decis să facem această implementare a ISO 9001 cu cea de-a treia firmă contactată – PROSIM CONSULT“, a spus Păloiu.
Consilierul judeţean a arătat apoi că preţul la care instituţia din care face parte a acceptat să încheie contractul este enorm: „Mi s-a părut preţul foarte mare – 41.645 de lei. De aceea am cerut de la alte instituţii care se ocupă cu această implementare ISO nişte contraoferte. Şi am primit câteva, rar depăşesc suma de 2.000 de euro pentru acelaşi număr de salariaţi, în condiţiile în care noi am dat 10.000 de euro“.
Firma cu care a încheiat contractul CJ Dolj pare să aibă un singur angajat, pe patroană, care este şi directoare. „Am căutat firma PROSIM CONSULT, să iau legătura cu ei, ca să mă lămurească. La adresa la care ei figurează, anume în strada Horia, nu mai sunt de găsit. Am aflat că firma are un asociat, un administrator şi un angajat, care sunt una şi aceeaşi persoană, Turculeanu Diana. Consiliul Judeţean Sibiu a făcut această implementare, plus certificarea ISO – deci mai mult decât noi – cu 4.800 de euro. Mi s-a părut cam mult 10.000 de euro pentru noi. Ştie cineva de ce am plătit aşa de mulţi bani?“, a încheiat Dan Păloiu cu o întrebare retorică.

Oferte în jur de 2.000 de euro

Potrivit contraofertelor obţinute de consilierul Păloiu, firma ISODIRECT a cerut pentru aceeaşi implementare a ISO 9001 numai 1.790 de euro, fără TVA. O altă firmă care se ocupă cu implementarea de astfel de standarde privind managementul calităţii – PRO ISO CONSULTING – a înaintat o ofertă pentru suma totală de 2.100 de euro.
„Prin altcineva, care a reuşit să ia legătura chiar cu firma PROSIM CONSULT (cea cu care CJ Dolj a încheiat contractul pe 10.000 de euro-n.r.), am obţinut o ofertă de 3.900 de euro, ce include atât implementarea, cât şi certificarea ISO, respectiv circa 2.000 de euro doar pentru implementare, adică de cinci ori mai puţin decât a plătit Consiliul Judeţean Dolj. Nu mi se pare deloc în regulă“, susţine Dan Păloiu.
Vizibil deranjat de acuzaţiile care ar plana asupra subalternului său, Alin Mitrică, acela care s-a ocupat de contractul privind implementarea ISO, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, care este şi preşedinte al PSD Dolj, i-a răspuns pedelistului Dan Păloiu: „O să ne aplecăm şi noi asupra acestei probleme, să vedem dacă există vreo inadvertenţă în acel contract şi, nu-i un capăt de ţară, putem să revenim asupra ei“. Apoi, în plină şedinţă, Ion Prioteasa a încercat să-l ironizeze pe Păloiu, mulţumindu-i pentru „vigilenţă“ şi spunându-i că „ne sunteţi de un mare folos“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII