Coeficientul 1 din Legea unică va fi rupt de salariul minim pe economie, iar lefurile bugetarilor nu cresc în 2010, o decizie privind majorarea nivelului de referinţă pentru grilă pentru anul 2011 urmând să fie luată în funcţie de evoluţia economiei, au declarat surse guvernamentale.
„Coeficientul 1 poate avea o valoare mai mare sau mai mică decât salariul minim pe economie, însă nu va fi legat de salariul minim. Indiferent ce decizie va fi luată, o eventuală majorare a coeficientului 1 (de 600 de lei, în ultima formă a proiectului Legii unitare de salarizare – n.r.) nu va avea efecte asupra veniturilor angajaţilor din sectorul bugetar în 2010, ci în 2011, întrucât salariile nu vor creşte anul viitor. Legea se va aplica din 2010, în sensul că vor fi introduse o parte din sporuri în salariul de bază al angajaţilor“, au precizat reprezentanţii executivului.
Oficialii au adăugat că FMI a recomandat insistent autorităţilor române să rupă coeficientul 1 din grila de salarizare de salariul minim pe economie.
Sursele mai spun că o decizie finală în ceea ce priveşte valoarea coeficientului 1 va fi luată săptămâna viitoare.
Ultima variantă a proiectului Legii unitare de salarizare obţinută de NewsIn nu mai prevede majorarea salariilor bugetarilor în 2010 la capitolul privind impactul bugetar al aplicării actului normativ, ci stipulează că „în anul 2010 nu va exista un impact macroeconomic produs de aplicarea acestei legi, întrucât pentru întregul personal bugetar se va realiza numai reîncadrarea acestuia cu menţinerea drepturilor salariale în plată în anul 2009“.
Salariile, îngheţate anul viitor
Surse guvernamentale au declarat că majorarea salariului minim în 2010 nu poate fi susţinută din punct de vedere economic şi că, „probabil, anul viitor vor fi îngheţate toate salariile, o măsură în acest sens urmând a fi luată la sfârşitul acestui an“. „Este populistă această măsură. Salariile nu pot fi majorate anul viitor. În cel mai bun caz, vor fi îngheţate“, explicau sursele guvernamentale.
În varianta anterioară, proiectul prevedea că „în anul 2010, impactul macroeconomic produs de aplicarea acestei legi va conduce la o creştere minoră a câştigului salarial mediu brut pe total economie, întrucât apreciem că legea se va aplica la circa 150.000 de persoane care se situează în apropierea salariului de bază minim“.
Salariul minim, 50% din cel mediu?
Guvernul a analizat joi mai multe „scenarii“ de aplicare a Legii salarizării unitare, toate vizând scăderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor de la 9,4% din PIB, cât sunt în 2009, la 6% în 2015, totodată fiind discutat ca ţintă un raport dintre salariul mediu şi cel minim de 2 la 1. „Discuţiile s-au axat pe găsirea unor soluţii echitabile, corecte, predictibile, simple şi care să asigure sustenabilitatea finanţelor publice. (…) Unul dintre principalele obiective ale actului normativ este corelarea salariilor din sistemul bugetar cu creşterea productivităţii economice, cu evoluţia salariilor din mediul privat şi cu Programul de convergenţă. În acest context, guvernul a analizat posibilitatea reducerii polarizării salariilor din sistemul bugetar, având ca ţintă un raport dintre salariul mediu şi salariul minim de 2 la 1“, precizează executivul într-un comunicat de presă.
Totodată, scenariile de aplicare a Legii cadru de salarizare unică analizate de guvern au în vedere scăderea masei salariale ca procent din PIB, executivul precizând că astfel se creează „premisele creşterii resurselor destinate investiţiilor, dezvoltării şi modernizării României“.
Guvernul precizează că varianta finală a proiectului de lege va fi stabilită în urma consultărilor pe marginea acestui proiect cu partenerii sociali. În luna iunie 2009, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.887 de lei, cu 1,7% mai mare faţă de luna precedentă. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.379 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 23 de lei (1,7%). Salariul minim brut este, în prezent, de 600 de lei.