24.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMircea Băsescu, jucător în industria de armament

Mircea Băsescu, jucător în industria de armament

Mircea Băsescu este asociat, din luna iunie 2009, cu câţiva militari într-o firmă de consultanţă în domeniul armatei, scrie ziarul Bursa în ediţia de vineri, menţionând că astfel fratele preşedintelui Traian Băsescu devine jucător în industria de armament.
Potrivit jurnaliştilor de la Bursa, Mircea Băsescu s-a asociat cu şefii industriei de apărare, dar şi cu reprezentanţii unor mari companii americane din industria de armament şi tehnică militară, unde activează în prezent chiar foşti înalţi ofiţeri NATO şi US Army.
Asociaţi în firma Desintco sunt Romeo Oiţă, preşedintele Patronatului Serviciilor de Securitate (cu 30% din acţiuni), Cristian Geamănu, vicepreşedinte pe Europa de Est al General Defence Co USA (30%), Ion Eftimie Sandu, locţiitorul şefului Departamentului de Armament din MApN începând cu 2007 (5%), Mircea Băsescu (30%) şi Maria Cristian Cazacu, fiica lui Aurel Cazacu, fost şef al Romtehnica, preşedinte Romarm şi director în Ministerul Economiei pe probleme ale industriei (5%). Aurel Cazacu este cel care a negociat şi a finalizat în 2002 contractul privind achiziţionarea fregatelor britanice.
Companiile americane ale căror interese sunt reprezentate de noua firmă sunt Navigator Development LLC, compania-mamă a Navtech LLC şi General Defense Corp USA.
Ziarul Bursa menţionează că, în calitate de preşedinte, Traian Băsescu este şi şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, organism care aprobă, printre altele, şi programele de achiziţii cu armament şi tehnică militară ale Ministerului Apărării Naţionale.
Aurel Cazacu, în prezent director în Ministerul Economiei, a declarat joi seară, la Realitatea TV, că o va retrage pe fiica sa din afacere.
„Când Oiţă a considerat să-mi spună că vrea să introducă şi firma fiicei mele în ceva legat de programul «Grifon», eu am spus imediat că fata mea iese de acolo, pentru că apărea un conflict de interese“, a afirmat Cazacu.
Preşedintele Traian Băsescu regretă că un membru al familiei sale este acţionar al unei firme cu activităţi legate de domeniul militar, susţine că a primit asigurări că societatea nu a fost implicată în contracte cu produse militare şi i-a cerut lui Mircea Băsescu să renunţe la calitatea de acţionar.
De asemenea, şeful statului mulţumeşte mass-media pentru semnalarea acestui caz şi regretă situaţia creată, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis vineri NewsIn.
„Preşedintele Traian Băsescu regretă că un membru al familiei sale este acţionar al unei firme cu activităţi legate de domeniul militar. Preşedintele a primit asigurări că firma nu a fost implicată în contracte cu produse militare. De asemenea, preşedintele i-a solicitat domnului Mircea Băsescu să renunţe imediat la calitatea de acţionar în respectiva firmă“, se precizează în comunicatul de presă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII