16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii din Gorj nu agreează programul de opt ore

Medicii din Gorj nu agreează programul de opt ore

De la 1 septembrie, doctorii vor fi obligaţi să rămână la serviciu opt ore şi nu patru, aşa cum este în prezent, măsura nefiind însă pe placul cadrelor medicale din Gorj.

Doar şefii de secţie din spitalele gorjene lucrează în prezent opt ore. Aceştia văd în măsura pe care vor să o impună guvernanţii încă o modalitate de a reduce cheltuielile din spitale. Sanda Mischie, şefa Secţiei Medicale I, crede că, deşi programul de lucru va fi prelungit, salariile vor rămâne aceleaşi, diminuându-se, totodată, posibilitatea de a se obţine bani din gărzi. „În programul de opt ore, numărul de gărzi se micşorează. Prelungindu-se programul, nu se măreşte salariul, ci se micşorează. Ni se ia din el şi, ca atare, rezultă o economie. Şi acesta e un mod de a economisi în momentele acestea de criză“, a declarat Sanda Mischie. Aceasta nu crede însă că activitatea din spitale va fi eficientizată după prelungirea programului. Totodată, doctorii vor fi nevoiţi să aleagă între activitatea din spital şi cea de la cabinetele particulare. „Se procedează în acest mod ca să nu mai ai cabinet şi să nu mai poţi să îţi desfăşori activitatea acolo. Cred că şi ăsta a fost un scop. Probabil, cei mai tineri vor pleca la privat. Unii poate că vor pleca din ţară, să lucreze afară“, a mai spus Sanda Mischie, şefa Secţiei Medicale I din cadrul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu.

Nemulţumiţi

România şi Albania sunt singurele ţări europene în care medicii au program la spital până la prânz. Măsura Ministerului Sănătăţii de a prelungi programul nu este văzută cu ochi buni de medici. Mai ales de cei care câştigau bani în privat, după ce dimineaţa lucrau în spitalele publice. Directorul medical al Spitalului 700, Constantin Pălivan, speră ca actul normativ care va fi emis pentru a reglementa această nouă situaţie să aibă şi norme metodologice clare în ceea ce priveşte gărzile, dar şi salariile personalului medical: „Nu ştiu exact nici care este modalitatea de aplicare. Trebuie să ştim care este sistemul de gărzi, cum vor fi plătite. Este un început şi trebuie să ne orientăm astfel încât lucrurile să meargă bine pentru oamenii care sunt în sistem“, a declarat Constantin Pălivan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII