17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCea mai bogată ladă de zestre, la Coteana

Cea mai bogată ladă de zestre, la Coteana

Sute de olteni din comunele de la sud de Slatina s-au adunat sâmbătă la Coteana, la Festivalul Naţional „Târgul Fetelor de la Coteniţa“, unde a fost desemnată cea mai bogată ladă de zestre.

Stadionul din comuna Coteana a fost sâmbătă loc de întâlnire pentru oltenii din localităţile limitrofe Slatinei. Oameni de toate vârstele s-au adunat la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului „Târgul Fetelor de la Coteniţa“, unde au avut parte de muzica şi dansul popular românesc. Ansamblurile „Coteniţa“ din Coteana, „Dobruneanca“ din Dobrun, „Corelia“ şi „Rândunica“ din Vâlcele şi „Hora Satului“ din Brebeni au oferit dansuri şi cântece specifice zonei, cei mai apreciaţi de spectatori fiind căluşarii, care au smuls aplauze îndelungate. Constantin Gaciu şi fiul său, Cosmin, fii ai comunei Coteana, au întreţinut atmosfera cu cântece vechi.
Oamenii s-au bucurat, pe ritmuri de muzică populară, de grătarele cu mititei sfârâind şi de berea rece. Pentru unele familii a devenit o tradiţie mersul la Coteana. „Sunt aici cu sora mea, cu copiii şi nepoţii noştri. Dintotdeauna venim aici la târg ca să ascultăm muzică populară şi să vedem dansuri“, a spus Gheorghiţa Cristea, pensionară din comuna Coteana.

Manifestare reuşită

La startul Târgului de Fete s-au prezentat tinere din trei comune – Coteana, Brebeni şi Vâlcele-, cea mai bogată ladă de zestre fiind aleasă de un juriu format din specialişti ai Muzeului Judeţean şi ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt. Fiecare reprezentantă a venit îmbrăcată în costum popular românesc, prezentând şi obiecte care în secolul trecut se găseau în orice casă din judeţ. Standurile au expus de la tradiţionalul război de ţesut până la ţestul de pâine şi cazanul de făcut ţuică. „Aici avem lucrul manual de Brebeni şi aici bucătăria. Ea este fata care participă la concurs, este mireasa comunei Brebeni“, a explicat Maria Andronie, care a organizat standul comunei Brebeni.
Cea mai bogată ladă de zestre a fost desemnată cea a reprezentantei comunei Coteana, fiind urmată de cea din Brebeni şi cea din Vâlcele.
Spectacolul a continuat până seara târziu, organizatorii considerând că a fost una dintre cele mai reuşite ediţii ale „Târgului Fetelor de la Coteniţa“. „O manifestare foarte reuşită, poate cea mai bună din cele 14 ediţii de până acum. Anul viitor vrem să facem ceva şi mai frumos“, a declarat Vasile Costea, viceprimarul din Coteana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS